Fondată in 1920

Evenimente

Dezbatere: „Proza actuală românească din Republica Moldova” 06 octombrie 2023

Pe data de 06 octombrie 2023, în Sala mică de conferințe a Casei Scriitorilor, a avut loc dezbaterea „Proza actuală românească din Republica Moldova”, organizată de Uniunea Scriitorilor din Moldova, în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Universității de Stat din Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței științifice internaționale „Filologia modernă: realizări și perspective în context european” (Chișinău, 5-6 octombrie 2023).

Gala Premiilor Literare a USM pe anul 2022 (31 august 2023)

Pe 31 august 2023, s-a desfășurat Gala Premiilor Literare (ediția a XIV-a) a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Adunarea generală a Filialei Chișinău a USR 01 aprilie 2023

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, în incinta Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a avut loc Adunarea generală a Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România.

ZIUA MONDIALĂ A SCRIITORULUI 03 martie 2023

Cu ocazia Zilei Mondiale a Scriitorului, aducem sincere urări de bine, inspirație și bucurii de creație tuturor colegilor de breaslă.

NOI PARADIGME POETICE. CUM SE CITEŞTE POEZIA CONTEMPORANĂ? 13 ianuarie 2023

Masa rotundă a „Revistei literare” cu genericul „Noi paradigme poetice. Cum se citește poezia contemporană?”.

Ziua Națională a Culturii 15 ianuarie 2023

Pe 15 ianuarie 2023, la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chișinău, a avut locul evenimentul festiv cu depunere de flori și recital poetic prilejuit Zilei Naționale a Culturii.

SALONUL INTERNAŢIONAL DE CARTE PENTRU COPII ŞI TINERET, 2022 1-4 DECEMBRIE 2022

În perioada 1-4 decembrie 2022, la Chișinău, s-a desfășurat Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediția a XXIV-a. Evenimentul a fost organizat de Secția Națională IBBY cu sprijinul financiar al Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, CIE Moldexpo.

„A SCRIE - A TRADUCE - A CITI” - MASA ROTUNDĂ LA USM

Pe data de 17 noiembrie 2022, Uniunea Scriitorilor din Moldova a găzduit masa rotundă cu genericul „A scrie – a traduce – a citi: scriitorii și aventurile traducerii literare în spațiul basarabean”.

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2018 aviz

Avem plăcerea de a Vă invita la

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor pe anul 2018. Evenimentul

va avea loc în ziua de 21 iunie 2019, de la ora 16.00,

în Sala cu Oglinzi a Uniunii Scriitorilor .

Gala premiilor USM pe anul editorial 2018

În data de 21 iunie 2019 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2018. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă festivă, fiind prezent un număr mare de scriitori și cititori.

Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi” CUVÂNTUL- SCÂNTEIA DE DIVINITATE A POEZIEI

În zilele de 23-26 mai a.c., în orașul Târgu Jiu, județul Gorj, România, a avut loc Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, ediția a XXXIX-a.

Colocviul „Bucovina: Pagini de istorie și literatură”. Întâlnire cu un grup de cercetători din Suceava

Vineri, 24 mai, la ora 15.00, în Sala cu Cămin, a avut loc Colocviul „Bucovina: Pagini de istorie și literatură”, organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Asociația Social-Culturală „Bucovina”. Moderator: Arcadie Suceveanu, Președinte al USM.

Un om al faptelor. Vasile Șoimaru la 70 de ani

Miercuri, 19 mai 2019, la ora 15.00, în Sala „Gheorghe Cincilei” a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, a avut loc evenimentul omagial Un om al faptelor: Vasile Șoimaru la 70 de ani, moderat de Teo Chiriac, vicepreședinte al USM, și Vasile Malanețchi, director al Muzeului.

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore VIERU”, ediția a XI-a Colocviul „Sunt iarbă, Mai simplu nu pot fi”

Marți, 14 mai 2019, la ora 11.30, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a avut loc colocviul Sunt iarbă, Mai simplu nu pot fi, desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore VIERU”, ediția a XI-a, Chișinău-Iași (14-17 mai 2019). Evenimentul a fost moderat de Teo Chiriac, vicepreședinte al USM. Raportori: Ana Bantoș, Iliu Cârchelan și Victoria Fonari.

Ion Gheorghiță. 80 de ani de la naștere

Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au organizat pe data de 2 aprilie 2019 un moment comemorativ „Ion Gheorghiță – 80 de ani de la naștere”. Evenimentul a cuprins o expoziție de carte și o sesiune de comunicări.

Păstorul de timpuri - Ion Buzdugan. 130 de ani de la naștere

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au organizat pe data de 27 martie 2019 o masă rotundă privind viața și activitatea lui Ion Buzdugan pe tărâm social-politic și cultural-pedagogic, precum și rolul lui Ion Buzdugan în mișcarea de renaștere națională și în dezvoltarea literaturii române din Basarabia în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Petre Crăciun Lansare de carte

Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” au lansat luni, 4 martie, cărțile „Alegerea berzei. Misiunea 1511”, de Petre Crăciun, cu ilustrații de Alexandru Plăcintă; „Portrete ale marilor povestitori români” de Petre Crăciun și Mihaela Hură. Evenimentul a fost deschis de Arcadie Suceveanu, Președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Mitropolitul Gurie Grosu în conștiința posterității Masă rotundă consacrată mitropolitului Gurie Grosu

Uniunea Scriitorilor din Moldova, împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” și cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, au organizat pe data de 21 februarie 2019 o masă rotundă „Gurie Grosu în conștiina posterității”.

Premiile USM 2018 Gala

În data de 22 iunie 2018 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2017. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă festivă, fiind prezent un număr mare de scriitori și cititori.

Festivalul „George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu (100 de ani de la naștere)” Eveniment de omagiere

Pe data de 29 mai 2018 a avut loc Festivalul „George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu (100 de ani de la naștere)”, oraganizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu” și finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Moderator – Arcadie Suceveanu, Președinte al USM.

Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a 3-5 mai 2018

Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a, a inclus mai multe manifestări culturale: depunere de flori pe Aleea Clasicilor, simpozion pe tema traducerii și editării literaturii de limba română în alte limbi, desant în universități și licee din Republica Moldova, precum și o vizită în orașul Soroca.

Anul literar Cărți editate în 2017

Lansare de carte. „Lumina gândurilor noastre” de Ion Diordiev

Joi, 29 martie 2018, a avut loc lansarea volumului de aforisme „Lumina gândurilor noastre” de Ion Diordiev.

Lansare de carte. „Cu dor de Basarabia, cronica unei familii de basarabeni” de Vladimir Hotineanu

Vineri, 23 martie 2018, la Uniunea Scriitorilor, a avut loc lansarea volumului „Cu dor de Basarabia, cronica unei familii de basarabeni” de Vladimir Hotineanu.

Centenarul Unirii Basarabiei cu România. Eveniment comemorativ

La USM a avut loc o manifestare comemorativă, consacrată Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Cu acest prilej au fost lansate mai multe cărți, arondate acestui eveniment.

B.P. HASDEU - 180 DE ANI DE LA NAȘTERE (SALA CU CĂMIN A USM)

La 26-27 februarie 2018 a avut loc o serie de evenimente organizate de USM și MNL „M. Kogălniceanu”, dedicate aniversării hasdeene.