Fondată in 1920

Evenimente

Premiile USM 2018 Gala

În data de 22 iunie 2018 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2017. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă festivă, fiind prezent un număr mare de scriitori și cititori.

Festivalul „George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu (100 de ani de la naștere)” Eveniment de omagiere

Pe data de 29 mai 2018 a avut loc Festivalul „George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu (100 de ani de la naștere)”, oraganizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu” și finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Moderator – Arcadie Suceveanu, Președinte al USM.

Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a 3-5 mai 2018

Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a, a inclus mai multe manifestări culturale: depunere de flori pe Aleea Clasicilor, simpozion pe tema traducerii și editării literaturii de limba română în alte limbi, desant în universități și licee din Republica Moldova, precum și o vizită în orașul Soroca.

Anul literar Cărți editate în 2017

Lansare de carte. „Lumina gândurilor noastre” de Ion Diordiev

Joi, 29 martie 2018, a avut loc lansarea volumului de aforisme „Lumina gândurilor noastre” de Ion Diordiev.

Lansare de carte. „Cu dor de Basarabia, cronica unei familii de basarabeni” de Vladimir Hotineanu

Vineri, 23 martie 2018, la Uniunea Scriitorilor, a avut loc lansarea volumului „Cu dor de Basarabia, cronica unei familii de basarabeni” de Vladimir Hotineanu.

Centenarul Unirii Basarabiei cu România. Program dedicat evenimentului

Arcadie Suceveanu deschide întâlnirea cu un cuvânt emoționant referitor la importanța zilei, după care preoții Mitropoliei Basarabiei, veniți alături de părintele Ioan Cosoi, săvârșesc o slujbă de pomenire a membrilor Sfatului Țării și a scriitorilor deportați.

După acest moment solemn, programul a continuat cu istoricul Ion Țurcanu care a prezentat trei cărți aniversare: „Sfatul Țării, documente” – care cuprinde și procesele verbale de acum o sută de ani; „Basarabia în actul Marii Uniri – album foto-documentar”; „Sfatul Țării”. Domnia Sa a atras atenția publicului asupra faptului că, deși se vorbește mult despre acest moment istoric, foarte puțini știu cu adevărat ce s-a întâmplat atunci. A amintit rolul major al Guvernului României în actul de la 1918 și a insistat asupra necesității reUnirii.

Nicolae Dabija a remarcat că scriitorii au realizat deja Unirea în cadrul literaturii române. S-a încercat, până în prezent, să se facă Unirea pe bucăți (redobândirea cetățeniei române, admiterea la studii preuniversitare, universitare și postuniversitare etc.), dar s-a greșit. Scriitorul a invocat anul 1918, când Unirea s-a realizat instantaneu.

Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene Petre Dulfu din Baia Mare, a menționat că de Unire sunt interesate prea puține persoane și de datoria noastră a tuturora este ca să-i atragem pe toți cei inerți și indiferenți. A amintit că de la începutul anilor ’90 s-a implicat activ în campania de colectare a cărții românești și aducerea ei aici.

Gheorghe Pârja, membru al USR, a lansat la Chișinău volumul său de articole „Ochii Basarabiei” (2018), scrise de-a lungul timpului pe tema relațiiolor româno-basarabene și publicate în cotidianul „Graiul Maramureșului”.

Evenimentul a continuat cu două recitaluri de poezie. Primul, intitulat „Două voci – o singură literatură” i-a avut protagoniști pe Ion Pop și Emilian Galaicu-Păun. Ion Pop a spus în debutul lecturii că Unirea literară actuală a fost realizată de toți poeții buni. În ceea ce privește literatura scrisă în Basarabia, poetul clujean a scos în evidență generația ‘80, care a pus bazele unei sincronizări masive și de lungă durată. Recitalul a continuat cu poeții înscriși în program.

B.P. HASDEU - 180 DE ANI DE LA NAȘTERE (SALA CU CĂMIN A USM)

La 26-27 februarie 2018 a avut loc o serie de eveninimente organizate de USM și MNL „M. Kogălniceanu”, dedicate aniversării hasdeene.

LUNI, 26 FEBRUARIE 2018

10.00. Aleea clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, Chișinău.

Depunere de flori la busturile lui B. P. Hasdeu și Al. Hâjdău.

11.00. Casa Scriitorilor, Sala „Gheorghe Cincilei”

Prezentarea expoziției de carte și publicații periodice

„Opera lui B. P. Hasdeu în ediții antume și postume”

(din colecțiile Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”)

Lansarea cărții „Hasdeu: simțesc că mă fac zeu! sau de la Vladimirescu

la tigaia lui Dinescu” de Octavian Onea (Editura Mythos, Ploiești, 2017).

12.00. Casa Scriitorilor, Sala cu cămin

Colocviu cu genericul „B.P.Hasdeu, un cărturar basarabean ancorat în universalitate”

Moderator: Vasile MALANEȚCHI, director general, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”,

Acad. Mihai CIMPOI, Institutul de Filologie, AȘM,

Mircea COLOȘENCO (București),

Virgiliu Z. TEODORESCU (București),

Octavian ONEA (Ploiești)

Mihai PAPUC (editura „Știința”, Chișinău)

Dumitru Dan MAXIM (Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”).

MARȚI, 27 FEBRUARIE 2018

Casa Scriitorilor, Sala cu cămin

10.00. Proiecția filmului documentar „Evocare”, coproducție TVR-Moldova 1 (1998)

11.00. Bogdan Petriceicu-Hasdeu în monumente de for public și locuri memoriale.

Conferință publică susținută de Virgiliu Z. TEODORESCU (București).

La evenimentele din cadrul programului au participat

oameni de artă, de știință și de cultură, cadre didactice, studenți, elevi –

toți cei care au îndrăgit și prețuiesc spiritualitatea românească.