Fondată in 1920

ZIUA COMEMORĂRII LUI MIHAI EMINESCU

(15 iunie 2024)

Pe 15 iunie 2024, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, au organizat o serie de manifestări dedicate comemorării celor 135 de la moartea poetului național Mihai Eminescu.

Programul evenimentelor a debutat cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău și la monumentul lui Mihai Eminescu din fața Casei Scriitorilor.

Au urmat evocări literare și un recital poetic la monumentul lui Mihai Eminescu din fața Casei Scriitorilor, la care, cu participarea mai multor membri ai USM, au vorbit scriitorii Dumitru APETRI, Raisa PLĂIEȘU, Lidia GROSU, Valerian CIOBANU, Valeria DASCĂL, Veronica BUMBU.

Dezbaterea literară „Publicistica lui Eminescu în oglinda prezentului”, care s-a desfășurat în Holul cu Oglinzi al Casei Scriitorilor, a fost un moment culminant al programului, oferind o platformă de discuții valoroase despre relevanța operei publicistice a lui Eminescu în contextul actual. La dezbatere au participat: Val BUTNARU, prozator, dramaturg, jurnalist; Iulian CIOCAN, prozator, jurnalist; Nicolae NEGRU, publicist, dramaturg, analist politic; Maria PILCHIN, poetă, prozatoare, critic literar; Monica BABUC, istoric, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

În cadrul dezbaterii, Cătălina BEZER, Ecaterina GRIGORAȘ, Andreea JOSAN, Alin NEAGU – studenți ai Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, îndrumați de dna Nelly COZARU, pedagog teatral – au lecturat fragmente din publicistica lui Mihai Eminescu.

Participanții au adus perspective variate și pertinente asupra publicisticii eminesciene, iar lecturile studenților de la AMTAP au adăugat un plus de autenticitate și prospețime evenimentului.

Manifestările din cadrul programului au fost moderate de dl Teo CHIRIAC, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România.

Mulțumim tuturor celor care au participat și au contribuit la reușita acestor manifestări. În mod special, aducem sincere mulțumiri partenerilor noștri media pentru reflectarea evenimentelor: Compania „Teleradio-Moldova”, postul de televiziune „JurnalTV”, postul de televiziune „TVR Moldova”, „Radio Chișinău”.

Fotografii: Ivan PILCHIN