Pe 19 decembrie 2024, la Casa Scriitorilor, a avut loc cea de-a zecea ediție a „Dialogurilor Culturale la Casa Scriitorilor”, avându-l ca invitat pe domnul Igor ȘAROV, rector al Universității de Stat din Moldova, doctor în istorie, profesor universitar.
În cadrul dialogului moderat de scriitorul Teo CHIRIAC, Igor Șarov a vorbit despre schimbările din învățământul universitar, determinate de factori economici și demografici. De asemenea, a fost abordată criza științelor umaniste, soluția de depășire a acesteia fiind susținerea cercetărilor în domeniu și diminuarea birocrației.
Invitatul a împărtășit și din vasta sa experiență acumulată în poziții de conducere academică și administrativă, referindu-se, totodată, la colaborarea în cadrul consorțiilor universitare și adaptarea instituțiilor academice la noile realități globale.
Discuțiile au adus în prim-plan și alte subiecte importante, cum ar fi rolul intelectualilor în societatea contemporană și rezultatele activității Comisiei de studiere a crimelor comunismului din Republica Moldova. În acest context, scriitorul Vitalie CIOBANU a subliniat necesitatea unui demers amplu pentru condamnarea regimului comunist și promovarea educației civice. La rândul său, Igor Șarov a accentuat rolul intelectualilor ca o forță a viitorului prin pledoaria pe care o fac pentru valorile civice.
Scriitoarea Lucreția BÂRLĂDEANU a evocat, de asemenea, necesitatea creării unor cursuri sau burse pentru scriitori în mediul universitar, ca soluție pentru consolidarea legăturilor dintre lumea literară și cea academică.
Proiectul cultural „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor” este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, cu susținerea financiară din Fondul Național al Culturii în Republica Moldova.
Consemnare: Ivan PILCHIN. Reportaj foto: Dragoș COJOCARU.