Fondată in 1920

Alegerea Președintelui Uniunii Scriitorilor din România

(16 iunie 2024)

  • Președintele USR, dl Varujan Vosganian, în fața Adunării generale a Filialei Chișinău a USR

Pe 16 iunie 2024, în incinta Uniunii Scriitorilor din Moldova, a avut loc Adunarea generală a Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Obiectivul principal al Adunării generale a fost alegerea Președintelui Uniunii Scriitorilor din România (pentru mandatul 2024-2028) din rândul celor trei candidați înscriși în scrutin: Doru-Viorel CIUCESCU (s-a retras pe parcursul procesului electoral), Simona VASILACHE, Varujan VOSGANIAN.

Ordinea de zi a Adunării generale a inclus luările de cuvânt ale celor doi candidați la funcția de Președinte al USR, dezbateri și întrebări, votarea.

La Adunarea generală au participat 29 de membri ai Filialei Chișinău a USR din 54 de membri cu drept de vot, astfel fiind asigurat cvorumul.

În debutul Adunării generale, dl Teo CHIRIAC, Președintele Filialei Chișinău a USR și președintele Adunării generale, a propus ținerea unui minut de reculegere în memoria lui Nicolae MANOLESCU, fostul Președinte al USR.

În discursul său, dna Simona VASILACHE a menționat: „Sunt bucuroasă să mă aflu în Republica Moldova. Filiala Chișinău a USR este singura filială aflată dincolo de hotarele României, asta o face mai importantă, îi dă un specific aparte. Cred că e nevoie de o mai mare integrare a Filialei Chișinău. E nevoie de o regândire a acestei relații. Să încurajăm publicarea scriitorilor basarabeni în revistele de cultură din România, să-i atragem în proiectele USR, să se atribuie patronajul USR publicațiilor de cultură de la Chișinău. E nevoie ca scriitorii, membrii Filialei Chișinău, să participe la aniversări, ceremonii, evenimente etc.”

Dl Varujan VOSGANIAN a evocat la începutul intervenției sale întâlnirea din 2023 de la Chișinău, când a participat la Adunarea generală a Filialei Chișinău a USR. „Până la Unirea politică a celor două state românești ar trebui să realizăm uniunea spirituală, or scriitorii au un rol esențial în această privință. Am încercat și am reușit să adoptăm o serie de facilități pentru scriitorii basarabeni, membri USR, cum este, de pildă, tarife mai mici la cazare la Casa de Odihnă a Uniunii Scriitorilor de la Neptun. Am decis să trecem pe frontispiciul «Revistei literare», care apare la Chișinău, patronajul USR. Membrii Filialei Chișinău a USR participă la activitățile USR, sunt selectați pentru Premiul Național de Poezia «Mihai Eminescu» și pentru alte premii literare. Vom relua Festivalul «București – Chișinău – Orheiul Vechi», organizat de USR în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, întrerupt din cauza pandemiei și a problemelor financiare prin care am trecut.

Dorim o mai mare prezență a scriitorilor din Filiala Chișinău în presa culturală din România. Pledăm pentru o întinerire a Uniunii Scriitorilor din România și vă îndemnăm să veniți cu propuneri de tineri talentați din Moldova, pe care să-i primim în rândurile USR, în conformitate cu Statutul nostru.

După consumarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din toamnă, intenționăm să avem mai multe întâlniri cu conducerea de la Chișinău, cu Președinta Maia Sandu, la Guvern și la Comisia de Cultură a Parlamentului Republicii Moldova, sperăm să obținem sprijin pentru realizarea proiectelor USR în Basarabia”.

Cu intervenții și comentarii pertinente, la Adunarea generală au participat: Vitalie CIOBANU, Președintele Consiliului Filialei Chișinău a USR și secretarul Adunării generale, care a subliniat momentul propice pentru reluarea proiectelor culturale București-Chișinău și a propus organizarea unor evenimente și crearea produselor artistice dedicate promovării ideii europene în Republica Moldova, realizate în comun de USR și Uniunea Scriitorilor din Moldova; Maria PILCHIN, care a subliniat nevoia de a redefini din interior uniunile scriitoricești și de a le deschide spre lume printr-o comunicare pe orizontală; Nicolae NEGRU și Mihai POIATĂ, care au polemizat despre rolul scriitorului într-un an electoral, într-un context sociopolitic foarte tensionat.

Potrivit comunicatului Uniunii Scriitorilor din România, miercuri, 26 iunie 2024, la București, a avut loc ședința Consiliului Uniunii Scriitorilor din România. Ședința a avut ca principal obiectiv validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al Uniunii Scriitorilor din România. În prezența membrilor Comisiei de Monitorizare a Alegerilor au fost deschise urnele în care au fost colectate voturile membrilor USR care au votat în Adunările Generale ale Filialelor și s-a procedat la numărarea voturilor. Rezultatul votului, consemnat în procesul verbal încheiat cu acest prilej, a fost următorul: Varujan Vosganian – 89%, Simona Vasilache – 7%. Restul voturilor au fost nule.

Comisia de Monitorizare a Alegerilor a constatat și i-a comunicat Consiliului USR că a fost ales ca președinte al USR candidatul Varujan VOSGANIAN. În conformitate cu Statutul USR, Președintele ales l-a propus Consiliului pe domnul Angelo MITCHIEVICI ca Vicepreședinte al USR. Consiliul USR a validat prin vot această propunere. [https://bit.ly/4btWhm9]

Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România