Fondată in 1920

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore VIERU”, ediția a XI-a

Colocviul „Sunt iarbă, Mai simplu nu pot fi”

  • Secvență de la Colocviu
  • Secvență de la Colocviu

Marți, 14 mai 2019, la ora 11.30, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a avut loc colocviul Sunt iarbă, Mai simplu nu pot fi, desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore VIERU”, ediția a XI-a, Chișinău-Iași (14-17 mai 2019). Evenimentul a fost moderat de Teo Chiriac, vicepreședinte al USM. Raportori: Ana Bantoș, Iliu Cârchelan și Victoria Fonari.

Ana Bantoș a pus problema dacă poezia lui Vieru are aceeași audiență printre tineri, așa cum a avut-o în timpul vieții poetului; dacă slăbirea interesului față de poezia lui Vieru este legată de o confruntare, întrucâtva firească, între generații (autoarea a amintit de polemica lui Vieru cu scriitori mai vârstnici decât el și de critica pe care i-o aducea Bucov autorului Numelui tău) sau este vorba de altceva.

Iliu Cârchelan a trecut în revistă materialele publicistice pe care le-a dedicat lui Grigore Vieru de-a lungul carierei sale și a citit dintr-un articol omagial, publicat în Literatură și artă în 2016.

Victoria Fonari a redat unele aspecte ale poeziei lui Vieru, tradusă recent în limba italiană de un traducător italian nativ.

În a doua parte au fost lansate mai multe titluri de carte, având ca tematică viața, creația și moștenirea culturală a lui Vieru.

Daniel Corbu a prezentat volumele:

Grigore Vieru, Taina care mă apară, Princeps Edit, Iași, 2011.

Grigore Vieru, Trandafirul singurătății/La rosa della Solitudine. Traducere de Francesco Altieri, Princeps Multimedia, Iași, 2019. Pe marginea volumului s-a expus și traducătorul, atrăgând atenția asupra realiilor diferite în limbile română și italiană.

Teodor Codreanu, Duminica mare a lui Grigore Vieru. Ediția a II-a. Princeps Multimedia, Iași, 2019.

Au mai fost prezentate și alte volume:

Daniel Corbu, Grigore Vieru și mitul lui plutitor, Princeps Multimedia, Iași, 2019.

Paul Gorban, Mișcarea în infinit a lui Grigore Vieru. Princeps Edit, Iași, 2011

Vasile Fluturel, 10 ani fără Grigore Vieru.

Mărioara VIȘAN, Dincolo de tăcere/ Dell'altra parte delsilenzio.

Valeriu Matei, director al ICR Chișinău „Mihai Eminescu”, a atras atenția organizatorilor Festivalului asupra faptului că de la o ediție la alta sunt prezentate tot mai puține cercetări și noutăți legate de creația lui Vieru. Nu sunt cercetate arhivele în căutare de materiale noi, nu este cercetată presa timpului pentru a alcătui un adevărat dosar de presă, nu a început lucrul asupra integralei de opere ale lui Grigore Vieru. O percepție nouă a lui Vieru este posibilă, a reiterat vorbitorul, doar în baza operei complete a scriitorului.

În încheiere, Teo Chiriac a recitat poemul Jăraticul de Grigore Vieru.