Fondată in 1920

Petre Crăciun

Lansare de carte

  • Alexandru Plăcintă și Petre Crăciun

În cuvântul său de deschidere, Arcadie Suceveanu l-a introdus pe oaspetele de la București, Petre Crăciun, scriitor pentru copii. Domnia Sa a afirmat că, din păcate, există o prejudecată în privința literaturii pentru copii, fiind considerată un gen minor. Petre Crăciun încearcă, în calitate de autor și editor, să schimbe această atitudine injustă, curentă chiar și în unele medii culturale.

Petre Crăciun a comparat situația literaturii pentru copii din România și Republica Molldova, constatând că la noi acestui tip de discurs literar i se acordă o mai mare atenție. Astfel, RM este membră IBBY, are un târg de carte pentru copii etc. Domnia Sa depune eforturi să schimbe situația din patria sa, întrucât este convins că nu instituțiile sunt capabile să producă fapte, ci oamenii. Și-a dorit ca prima lansare a acestei cărți noi să fie făcută anume la Chișinău.

Alexandru Plăcintă, ilustratorul cărții, a vorbit despre munca sa asupra materialului din manuscis. A dorit să transmită cât mai adecvat mesajul cărții axat pe teme de ecologie a naturii și a sufletului.

În continuare, elevii din clasele primare de la școala primară „Ion Creangă” din Ialoveni au prezentat o scenetă în baza basmului parabolic al cărții lui petre Crăciun.

Pe marginea evenimentului au mai luat cuvântul o serie de scriitori și oameni de cultură: Ion Ciocanu, Claudia Partole, Ion Diordiev, Lidia Hlib, Sergiu Afanasiu, Traianus ș.a.

Arcadie Suceveanu a punctat, în final, că își exprimă admirația față de gestul lui Petre Crăciun de a construi punți de basme și de carte.