Fondată in 1920

Întâlnire cu Excelența Sa, domnul Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova

(17 iunie 2025)

Pe 12 iunie 2025, Uniunea Scriitorilor din Moldova a desfășurat cea de-a doua ediție a proiectului „Diplomație și cultură: dialoguri la Casa Scriitorilor”, o inițiativă culturală menită să faciliteze interacțiunea și schimbul de idei între scriitorii din Republica Moldova și reprezentanții corpului diplomatic acreditați la Chișinău.

Invitatul de onoare a celei de-a doua ediții a proiectului a fost Excelența Sa Cristian-Leon ȚURCANU, Ambasadorul României în Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat într-un context favorabil consolidării relațiilor bilaterale – la doar două zile după prima vizita oficială la Chișinău a lui Nicușor DAN, președintele României.

Moderatorul întâlnirii, Teo CHIRIAC, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Filialei Uniunii Scriitorilor din România, a deschis discuția evocând sprijinul constant oferit scriitorilor și revistelor de cultură basarabene de către instituții românești precum Institutul Cultural Român și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, dar și nevoia unor proiecte comune de durată. Un exemplu evocat a fost Festivalul de Literatură București – Chișinău, care s-a oprit t în 2018, dar care ar merita să fie reluat ca platformă de dialog și vizibilitate pentru creația literară românească de pe ambele maluri ale Prutului.

În centrul intervenției sale, ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a abordat rolul educației și culturii în combaterea dezinformării și a manipulării: „O societate cultă, dezvoltată, în care reflecția, gândirea critică se află la un nivel ridicat, este mai puțin permeabilă la aceste procese nocive. E foarte important să aducem cultura, lectura aproape de tinerii acaparați de dispozitive electronice, să încercăm asta fără a face rabat de la valoare. Copiii vor citi dacă în casa lor sunt cărți, dacă i-au văzut pe părinții lor citind”.

Discuția a atins și chestiuni sensibile precum confuzia terminologică privind denumirea statului și a identității naționale. Jurnalistul Nicolae Negru a semnalat dilema „Moldova / Republica Moldova / Basarabia / România de Est” și riscul manipulării prin noțiuni ambigue. Răspunsul ambasadorului a fost tranșant: „Identitatea națională, limba română ne definește deopotrivă pe noi, românii de pe cele două maluri ale Prutului. Nu ne încurcăm în terminologie”.

S-a discutat, de asemenea, despre „securitatea culturală”, absentă din strategiile oficiale ale Republicii Moldova, dar indispensabilă într-un stat vulnerabil la influențe externe.

Evenimentul de la Casa Scriitorilor – la care, alături de membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova, au fost prezenți doamna Monica BABUC, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, și domnul Emilian MORAR, ministru-consilier la Ambasada României – a reconfirmat ideea că literatura și cultura pot fi poduri de solidaritate între cele două maluri ale Prutului.

Proiectul cultural „Diplomație și cultură: dialoguri la Casa Scriitorilor” este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, în parteneriat cu Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România și cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Reportaj fotografic: Dragoș COJOCARU.