Pe 17 aprilie 2025, Uniunea Scriitorilor din Moldova a inaugurat un nou proiect cultural intitulat „Diplomație și cultură: dialoguri la Casa Scriitorilor”, care își propune să creeze un cadru de întâlnire și dialog între scriitorii, artiștii și jurnaliștii culturali din Republica Moldova și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău.
Invitatul de onoare al primei ediții a proiectului a fost Excelența Sa, domnul Jānis MAŽEIKS, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova. Întâlnirea s-a desfășurat în formatul unei discuții libere cu scriitorii și a unui dialog moderat de către Teo CHIRIAC, președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, și Ivan PILCHIN, vicepreședinte al USM.
În cadrul discuției, au fost abordate mai multe subiecte de actualitate culturală, civică și diplomatică.
În discursul său de salut adresat scriitorilor, Excelența Sa, domnul Jānis Mažeiks a remarcat: „Politicile culturale și diplomația culturală este esențială pentru UE atât în relațiile între statele-membre, cât și în raport cu țările candidate, precum Republica Moldova, dar și cu țările partenere din întreaga lume. Unitate în diversitate este unul dintre cele mai cunoscute moto-uri ale Uniunii Europene și, într-adevăr, rezumă foarte bine natura incluzivă a identității europene, bazate pe libertate și respect reciproc între țările care sunt egale în demnitate. Limba și literatura nu sunt doar expresii ale istoriei societății, ci și o forță puternică de dezvoltare a identităților, care contribuie la menținerea păcii atât în cadrul națiunilor, cât și între ele. Cultura transcende granițele, favorizează legăturile și ne unește pe toți, indiferent de viziunile politice sau condiții geografice. E un fir care ne leagă printr-un sentiment comun de apartenență. Protejarea și valorificarea diversității culturale sunt părți integrante ale angajamentului UE de a promova relațiile internaționale bazate pe pace, statul de drept, libertate de exprimare, înțelegere reciprocă și respectarea drepturilor fundamentale. Celebrarea frumuseții culturilor și limbilor, așa cum o facem noi astăzi, aici, are o mare semnificație, fiind un simbol al unității și al colaborării atât în cadrul comunităților, cât și între acestea”.
În context, Excelența Sa Jānis Mažeiks a povestit despre experiența sa de a aduce un omagiu limbii române, atunci când, în anul 2023, cu ocazia Zilei Limbii Române, a pus pe muzică rock versurile poemului „În limba ta” de Grigore Vieru, alegând o melodie de origine letonă, inspirată din piesa „Dzimtā Valoda” a celebrei trupe „Līvi”. Această piesă letonă, la rândul ei, este o adaptare muzicală a poeziei lui Grigore Vieru în limba maternă a autorului.
Cu deosebită aplicare, Excelența Sa Jānis Mažeiks a răspuns la întrebările privind atât rolul diplomației culturale în consolidarea democrației și promovarea valorilor europene, cât și conceptul de identitate europeană. Definind identitatea europeană, ambasadorul Jānis Mažeiks a subliniat că aceasta înseamnă „să te simți acasă” în tot spațiul continentului european.
Ambasadorul UE s-a referit și la dezvoltarea strategiilor culturale locale susținute de programele UE (Creative Europe, Erasmus+), inclusiv prin intermediul instituțiilor de cultură europene care activează la Chișinău (Goethe Institut, ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău). Un accent deosebit al discuției a fost pus pe rolul intelectualilor din Republica Moldova în procesul de integrare europeană, precum și pe modalitățile prin care conexiunile culturale (prin organizarea de festivaluri literare și artistice, prin traduceri și mobilitate artistică) pot fi sprijinite de partenerii europeni.
În contextul discuției legate de securitate regională, ambasadorul Jānis Mažeiks a reiterat angajamentul UE legat de susținerea Ucrainei în războiul de apărare împotriva Federației Ruse și a subliniat efortul constant al UE în edificarea păcii sustenabile.
Cu întrebări și comentarii pertinente la dialog au participat scriitorii Vitalie CIOBANU, Iulian CIOCAN, Vlad GRECU, Nicolae NERGU, Claudia PARTOLE, Mihaela PERCIUN, Maria PILCHIN. De asemenea, la eveniment a fost prezent și domnul Giuseppe PAGLIONE, manager de programe UE pentru educație, cultură, tineret și măsuri de consolidare a încrederii în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.
Proiectul cultural „Diplomație și cultură: dialoguri la Casa Scriitorilor” este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. Pe parcursul următoarelor cinci luni, Casa Scriitorilor va găzdui lunar câte un eveniment, fiecare dedicat unui oaspete special. În centrul discuțiilor se vor afla teme legate de circulația valorilor culturale, promovarea patrimoniului, educație, schimburi internaționale și rolul culturii în consolidarea democrației și a dialogului între comunități.
Reportaj fotografic: Dragoș COJOCARU.
Consemnare: Ivan PILCHIN, coordonator al proiectului.