Fondată in 1920

Întâlnire și dialog cu Valeriu JEREGHI și Ioana DIACONESCU la sediul USM

(13-14 martie 2024)

Pe 13 martie 2023, la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova, în cadrul unui proiect cultural interinstituțional, a avut loc întâlnirea cu cineastul Valeriu JEREGHI și dna Ioana DIACONESCU – poetă, traducătoare, publicistă, jurnalistă media, cercetătoare de istorie recentă.

La eveniment au participat membrii USM și a Filialei Chișinău a USR. În cadrul discuției, doamna Ioana DIACONESCU a povestit despre originile sale basarabene, despre deportării și represiuni organizate de regimului comunist, prin care a trecut familia sa și care au produs „decimarea păturii intelectuale” în spațiul cultural românesc. De asemenea, au fost abordate diverse probleme legate de cercetări literare și istorice în baza dosarelor de arhivă și a istoriei orale, despre legea lustrației și legislația în domeniu, despre procesul cultural și politic actual.

Pe 14 martie 2024, în cadrul unui parteneriat cultural cu Academia de Științe a Moldovei, membrii USM au fost invitați la cinematograful „Cineplex Loteanu” din Chișinău pentru a viziona lungmetrajul „Contraforța” („pandemia.md”) în regia lui Valeriu JEREGHI. După proiecție, a avut loc un panel de dezbateri și discuții pe marginea filmului. La discuție, moderată de scriitorul și vicepreședinte al AȘM Ion HADÂRCĂ, au participat regizorul Valeriu JEREGHI, doamna Ioana DIACONESCU, președintele AȘM Ion TIGHINEANU, scriitorii Arcadie SUCEVEANU și Andrei ȚURCANU.

Foto: Ivan Pilchin