Cu ocazia Zilei Mondiale a Scriitorului, aducem sincere urări de bine, inspirație și bucurii de creație tuturor colegilor de breaslă.
Într-o epocă a marilor provocări și crize, această sărbătoare scoate în evidență, o dată în plus, importanța scrisului în numele umanismului, libertății, solidarității umane și păcii, subliniază rolul și implicarea scriitorului în viața culturală și în procesele social-politice ale prezentului.
Bucură faptul că în acest an, 2023, scriitorii din Republica Moldova au un prilej dublu de a sărbători ziua profesională. Pe data de 2 martie 2023, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului Republicii Moldova, în prima lectură, a fost votat proiectul de lege care prevede ca sintagma „limba română” va înlocui, în toată legislația Republicii Moldova, sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. De asemenea, Sărbătoarea Națională „Limba noastră” se va numi, de acum încolo, Sărbătoarea Națională „Limba română”.
Este un act și o decizie nu doar juridică, ci și de dreptate istorică. Anume în Casa Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova au avut loc primele manifestări pentru oficializarea limbii române și revenirea la alfabetul latin care au marcat începuturile Renașterii Naționale basarabene din deceniul 9 al sec. XX.
Votul din Parlament, pe 2 martie 2023, care introduce Limba Română în toată legislația din Republica Moldova, încununează, după mai mult de trei decenii, eforturile și aspirațiile intelectualilor basarabeni în lupta lor pentru libertate de conștiință și identitate națională.
Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova