Fondată in 1920

Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a

3-5 mai 2018

 • Podium poetic
 • Podium poetic
 • Fotografie de grup
 • Vladimir Korkunov (Federația Rusă)
 • Josef Straka (Cehia)
 • Ernest Wichner (Germania)
 • Mircea Dan Duță (România)
 • Nicolae Sava (România)
 • Mihaela Albu (România)
 • Iustin Moraru (România)
 • Lucian Vasiliu (România)
 • Zuzana Kuglerova (Slovacia)
 • Constantin Acosmei (România)
 • Ana Pușcașu (România)
 • Enormi Stationis (Bartosz Radomski, Polonia)
 • Ghismat Rustamov (Azerbaijan)
 • Moni Stănilă, laureat al Festivalului
 • Petre Popa, laureat al Festivalului
 • Vsevolod Ciornei, laureat al Festivalului
 • Lucian Vasiliu, laureat și deținător al trofeului Festivalului

În perioada 3-5 mai curent a avut loc Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a. Evenimentul a debutat cu depunerea de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române și prezentarea invitaților.

Simpozionul Internațional „Dialoguri europene: poeți şi traducători”, moderat de președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a avut o gamă largă de subiecte privind problemele de traducere literară în diferite areale culturale. Fiecare oaspete a putut interveni pentru a împărtăși publicului experiența proprie, a vorbi despre evenimentele culturale majore din țara de proveniență și despre munca depusă în traducerea literară. În cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea Revistei Literare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a găzduit materiale ale scriitorilor invitați la festival.

Simpozionul a fost urmat de lansări de carte: Lucia Țurcanu a prezentat volumele colecției de poezie „Primăvara Poeților”(Pe rug fiecare devine liber de George Meniuc și Temerea de obișnuință de Mihail Ion Ciubotaru, Editura „ARC”), colecție realizată în cadrul programului acestui prestigios Festival, volumul de versuri New romantics semnat de Michaël Vandebril, precum și două antologii cu poeți din Belgia și din Țările de Jos; iar poeții invitați au prezentat cărți din țările lor. Vladimir Korkunov a prezentat cărțile a două poete de expresie rusă: Ecaterina Dereșeva (Harkiv), Tocika otsciota și Galina Râmbu (Sankt-Petersburg), Vremea zemli.

Seara a continuat cu Podiumul poetic, moderat de Moni Stănilă, în cadrul căruia au citit Michaël Vandebril (Belgia), Josef Straka (Cehia), Ernest Wichner (Germania), Mircea Dan Duță, Lucian Vasiliu, Nicolae Sava, Mihaela Albu, Iustin Moraru (România), Arcadie Suceveanu, Dumitru Crudu, Radmila Popovici, Alexandru Cosmescu, Maria Pilchin, Emilian Galaicu-Păun, Nicolae Popa, Eugenia Bulat, Victoria Fonari și alți poeți din Republica Moldova.

Prima zi de festival s-a încheiat, ca în ediția precedentă, cu Youth challenge, unde provocarea primei lecturi a fost lansată de foarte tânăra poetă Iulia Iaroslavschi, continuând cu poeții din Chișinău și cu cei invitați de peste hotare.

A doua zi a început cu desanturi poetice prin universități și licee. La Universitatea de Stat, la Facultatea de litere și cea de Limbi străine, s-au aflat două grupuri: cel dintâi, coordonat de Arcadie Suceveanu, care a fost însoțit de poeții Katharina Sigrid Eismann (Germania) și Ghismat Rustamov (Azerbaijan); cel de al doilea, coordonat de Teo Chiriac, care i-a inclus pe poeții Ernest Wichner (Germania) și Nicolae Sava (România). La Universitatea Ion Creangă, Moni Stănilă l-a avut alături pe poetul Constantin Acosmei (România). Nici de la ULIM nu a lipsit poezia, unde Dumitru Crudu s-a dus însoțit de Iosef Straka (Cehia), Mihaela Albu și Ana Pușcașu (România).

Un alt grup, coordonat de Grigore Chiper și Anatol Moraru, însoțiți de poeții Bartosz Radomski (Polonia) și Iustin Moraru (România), s-a întâlnit cu studenții Universității Alecu Russo din Bălți. La Liceul Spiru Haret, Nicolae Spătaru s-a aflat împreună cu poeții Vladimir Korkunov (Rusia), Zuzana Kuglerova (Slovacia) și Mircea Dan Duță (România). La Biblioteca „Onisifor Ghibu” au participat, sub îndrumarea lui Vitalie Răileanu, MichaëlVandebril (Belgia) și Lucian Vasiliu (România). Fiecare grup a avut alături și poeți locali, astfel încât nu au lipsit: Nicolae Popa, Emilian Galaicu-Păun, Călina Trifan, Maria Șleahtițchi, Margareta Curtescu, Maria și Ivan Pilchin, Dan Negară ș.a.

Podiumul Poetic din cea de a doua seară, moderat de Moni Stănilă, i-a avut ca protagoniști pe scriitorii: Katharina Sigrid Eismann (Germania), Ghismat Rustamov (Azerbaijan), Bartosz Radomski (Polonia), Zuzana Kuglerova (Slovacia), Vladimir Korkunov (Rusia), Ana Pușcașu și Constantin Acosmei (România), Teo Chiriac, Irina Nechit, Călina Trifan, Alexandru Vakulovski, Angela Pânzaru, Ivan Pilchin, Gheorghe Colțun, precum și foarte tinerii: Veronica Ștefăneț, Anastasia Palii, Iulia Iaroslavschi și Artur Cojocaru (Republica Moldova).

La finalul serii preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a înmânat tradiţionalele premii. Premiile pentru cele mai recente volume au mers la Moni Stănilă și Petre Popa, Premiul pentru traducere i s-a acordat poetului și traducătorului Vsevolod Cernei, iar Marele Premiu, cu ridicarea trofeului, a mers la poetul Lucian Vasiliu, pentru întreaga creaţie.

În a treia zi și ultima a avut loc deplasarea la Soroca, unde oaspeții Festivalului, însoțiți de poetul sorocean Petre Popa, au vizitat obiectivele turistice. În această localitate a avut loc un recital de poezie în curtea cetății de la Soroca, moderat de scriitorul Nicolae Spătaru.

În urma bilanțului, putem afirma cu certitudine că și cea de a VIII-a ediție a festivalului a fost una de incontestabil succes, observând de la o ediție la alta un interes sporit al publicului.