Fondată in 1920

ÎNTÂLNIRE CU DOAMNA ANNEMARIE TÜRK – MANAGER ÎN DOMENIUL CULTURII DIN AUSTRIA

(3 aprilie 2024)

Pe data de 3 aprilie 2024, la sediul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (USM), a avut loc o întrevedere de lucru a administrației USM cu Excelența Sa, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, doamna Stella AVALLONE, și doamna Annemarie TÜRK – manager în domeniul culturii din Austria.

În cadrul discuției, au fost abordate mai multe subiecte privind perspectivele dezvoltării proiectelor bilaterale cu implicarea scriitorilor din Republica Moldova și Austria, organizarea evenimentelor cu tematică literară în ambele țări, editarea antologiilor literare reprezentative la editurile din Austria pentru a crește prezența scriitorilor din Republica Moldova în spațiul cultural de limbă germană și cel european. De asemenea, au fost menționate cele mai recente schimbări în legislația din Republica Moldova, care vor permite editarea cărții naționale în străinătate cu finanțare din bugetul de stat. Întâlnirea a consolidat eforturile Ambasadei Austriei și a Uniunii Scriitorilor din Moldova de a contribui la intensificarea colaborării și comunicării instituționale, culturale și literare dintre Austria și Republica Moldova.

La întâlnire, de asemenea, au participat dl Oleg TIMBALISTRU, asistent al ambasadorului Austriei în Republica Moldova, traducător, și dna Katharina SZIGETI, practicantă din cadrul Ambasadei Austriei în Republica Moldova.

Doamna Annemarie TÜRK este cofondator al rețelei internaționale de promovare a literaturii TRADUKI, profesor la Universitatea de Muzică din Viena, cu o bogată experiență în domeniul managementului cultural. În perioada 1992-2013, a activat în calitate de șef al departamentului pentru cultură și sponsorizări la KulturKontakt Austria, fiind inițiatoarea mai multor programe de rezidență pentru artiști vizuali, scriitori, traducători literari, dansatori și coregrafi. De asemenea, a fost responsabilă de conceperea și implementarea unor premii prestigioase, cum ar fi „Henkel Art.Award” și „Bank Austria Literaris. Marele Premiu pentru Literatură Est-Europeană”.

Mâine, 4 aprilie 2023, la Goethe-Zentrum din Chișinău, doamna Annemarie TÜRK va susține prelegerea cu tema „Provocările în managementul cultural în contemporanitate. Educația obiectului de «Management cultural» în Austria – exemplificare practică”, în care va împărtăși experiența sa, oferind un context valoros și stimulativ pentru înțelegerea mai profundă a lumii culturale contemporane.