Fondată in 1920

DIALOGURI CULTURALE LA CASA SCRIITORILOR: VIRGILIU PÂSLARIUC

(19 iulie 2024)

Pe 19 iulie 2024, a avut loc o nouă ediție a proiectului „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor” organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimentul a fost moderat de dl Teo CHIRIAC, președintele USM și al Filialei Chișinău a USR, alături de dl Val BUTNARU, președintele Consiliului USM. Invitatul special al ediției a fost dl Virgiliu PÂSLARIUC, istoric, dr. conferențiar universitar, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

În cadrul întâlnirii, dl Virgiliu PÂSLARIUC a subliniat necesitatea articulării politicilor culturale în cadrul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova (în conformitate cu principiile diversității culturale, a dialogului intercultural și a culturii ca spațiu al creativității), cultura fiind un element-cheie și o piatră de temelie în proiectul de pace al UE. De asemenea, împreună cu moderatorii, invitatul special al ediției a abordat diverse probleme legate de mass-media în lumea contemporană: transformările presei, războiul informațional, căutarea echilibrului între dreptul fundamental la exprimare și securitatea națională.

Cu intervenții și comentarii pertinente, la dialog au participat și scriitorii prezenți la eveniment. Astfel, dna Victoria FONARI a sugerat posibilitatea implementării proiectelor de promovare a istoriei orașelor nu doar prin cercetări științifice, ci și prin inițiative didactice. Dl Vlad GRECU a reiterat necesitatea investițiilor în promovarea culturii din Republica Moldova în străinătate.

Dl Alexandru CORDUNEANU a propus inițierea discuțiilor despre patrimoniu în Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv cu privire la politici de protejare a nucleului istoric al Chișinăului. De asemenea, dumnealui a menționat necesitatea pregătirii instituțiilor statului și a legislației pentru protejarea patrimoniului național și elaborarea unei legi privind Aleea Clasicilor, precum și redactarea legislației cu privire la uniunile de creație ca asociații de expertiză profesională.

Dl Vitalie CIOBANU a evidențiat importanța procesului de europenizare prin cultură și identificării surselor de finanțare necesare pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu din Republica Moldova.

Dna Margareta PETRUȘEVSCHI, reprezentantă a Grupului civic pentru patrimoniu cultural, a sugerat nevoia reformelor în domeniul culturii pentru a crește absorbția fondurilor de susținere a proiectelor culturale. Dl Vlad PÂSLARU a subliniat faptul că este necesară facilitarea circulației de carte între Republica Moldova și România.

Foto: Dragoș COJOCARU