Pe 27 februarie 2025, la Casa Scriitorilor din Chișinău, s-a desfășurat masa rotundă organizată în cadrul proiectului „Dialoguri culturale” realizat de Fundația „Viorica Nagacevschi” cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău!
Evenimentul a fost moderat de dl Teo CHIRIAC, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, redactor-șef al „Revistei literare”, care a deschis întâlnirea, punctând importanța unor asemenea platforme de dialog în contextul literar contemporan. În mesajul său de salut, dna Monica BABUC a subliniat relevanța acțiunilor din cadrul proiectului în consolidarea legăturilor culturale în întreg spațiu al limbii române.
Masa rotundă i-a avut drept invitați speciali pe Ioana NICOLAIE (scriitoare, director general al Fundației Melior) și pe Cristina BOGDAN (dr., conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, redactor la revista „Ficțiunea”, scriitoare).
La eveniment au participat numeroși scriitori și oameni de cultură din Republica Moldova, printre care: Val BUTNARU, Mircea V. CIOBANU, Iulian CIOCAN, Nina CORCINSCHI, Dumitru CRUDU, Emilian GALAICU-PĂUN, Mariana HARJEVSCHI, Maria IVANOV, Ivan PILCHIN, Maria PILCHIN, Arcadie SUCEVEANU.
Discuțiile s-au concentrat pe teme esențiale pentru viața literară contemporană, printre subiectele abordate numărându-se următoarele: tendințe actuale în studiul și predarea literaturii române contemporane, noi abordări critice, hermeneutice și metodologice; dinamica pieței editoriale, practici actuale în publicarea literaturii române contemporane; circulația literaturii române în spațiul internațional, vizibilitatea autorilor din România și Republica Moldova prin intermediul traducerilor; rolul bibliotecilor și al programelor de lectură în promovarea literaturii române contemporane; impactul rețelelor sociale, festivaluri literare și proiecte transfrontaliere etc.
Masa rotundă „Literatura română contemporană: România – Republica Moldova” la Casa Scriitorilor a demonstrat, încă o dată, că literatura este un spațiu viu al dialogului, în care granițele administrative dispar, lăsând loc unei comunicări și solidarități culturale autentice.
Echipa de conducere a Uniunii Scriitorilor din Moldova adresează sincere mulțumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea și desfășurarea acestui eveniment, invitaților speciali ai mesei rotunde, precum și membrilor Uniunii Scriitorilor din Moldova care au participat la dialog.
Consemnare: Ivan PILCHIN.
Reportaj foto: Dragoș COJOCARU.