Fondată in 1920

Un om al faptelor.

Vasile Șoimaru la 70 de ani

  • Secvență de la eveniment
  • Diplomă acordată de macedoromâni

Miercuri, 19 mai 2019, la ora 15.00, în Sala „Gheorghe Cincilei” a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, a avut loc evenimentul omagial Un om al faptelor: Vasile Șoimaru la 70 de ani, moderat de Teo Chiriac, vicepreședinte al USM, și Vasile Malanețchi, director al Muzeului. Manifestarea s-a desfășurat în prezența unei audiențe numeroase, compusă din oameni de cultură, scriitori și politicieni, membri ai Parlamentului RM.

Teo Chiriac a schițat un portret al scriitorului, trecând în revistă specificul creației și activității acestuia, iar Vasile Malanețchi a prezentat expoziția extrem de bogată în materiale: fotografii, cărți, diplome, care au ilustrat cariera prodigioasă a lui Vasile Șoimaru.

Vladimir Beșleagă a amintit de activitatea de parlamentar a lui Șoimaru în primul Parlament al RM, când deputatul a propus ca privatizarea să nu fie înfăptuită contra bonuri patrimoniale, care a eșuat în definitiv, ci contra acțiuni. Într-o formă hazlie, caracteristică vorbitorului, prozatorul a zis că Șoimaru descinge din „neamul Șoimăreștilor”, de aceea a hotărât într-o bună zi să meargă în România în căutarea rădăcinilor sale. În felul acesta, scriitorul a devenit un pelerin (aluzia la volumul lui Vasile Șoimaru, Românii din jurul României și la alte materiale, pe care le-a publicat pe tema românilor de pretutindeni).

Grigore Belostecinic, rector al ASEM, și Valeriu Muravschi, prim-ministru al RM la începutul anilor‘90, au povestit despre contribuția lui Vasile Șoimaru, în calitate de deputat, la deschiderea ASEM-lui.

Pe marginea evenimentului omagial au mai luat cuvântul Nicolae Rusu, Vlad Pohilă ș.a.