Fondată in 1920

Centenarul Unirii Basarabiei cu România.

Eveniment comemorativ

Arcadie Suceveanu deschide întâlnirea cu un cuvânt emoționant referitor la importanța zilei, după care preoții Mitropoliei Basarabiei, veniți alături de părintele Ioan Cosoi, săvârșesc o slujbă de pomenire a membrilor Sfatului Țării și a scriitorilor deportați.

După acest moment solemn, programul a continuat cu istoricul Ion Țurcanu care a prezentat trei cărți aniversare: „Sfatul Țării, documente” – care cuprinde și procesele verbale de acum o sută de ani; „Basarabia în actul Marii Uniri – album foto-documentar”; „Sfatul Țării”. Domnia Sa a atras atenția publicului asupra faptului că, deși se vorbește mult despre acest moment istoric, foarte puțini știu cu adevărat ce s-a întâmplat atunci. A amintit rolul major al Guvernului României în actul de la 1918 și a insistat asupra necesității reUnirii.

Nicolae Dabija a remarcat că scriitorii au realizat deja Unirea în cadrul literaturii române. S-a încercat, până în prezent, să se facă Unirea pe bucăți (redobândirea cetățeniei române, admiterea la studii preuniversitare, universitare și postuniversitare etc.), dar s-a greșit. Scriitorul a invocat anul 1918, când Unirea s-a realizat instantaneu.

Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene Petre Dulfu din Baia Mare, a menționat că de Unire sunt interesate prea puține persoane și de datoria noastră a tuturora este ca să-i atragem pe toți cei inerți și indiferenți. A amintit că de la începutul anilor ’90 s-a implicat activ în campania de colectare a cărții românești și aducerea ei aici.

Gheorghe Pârja, membru al USR, a lansat la Chișinău volumul său de articole „Ochii Basarabiei” (2018), scrise de-a lungul timpului pe tema relațiiolor româno-basarabene și publicate în cotidianul „Graiul Maramureșului”.

Evenimentul a continuat cu două recitaluri de poezie. Primul, intitulat „Două voci – o singură literatură” i-a avut protagoniști pe Ion Pop și Emilian Galaicu-Păun. Ion Pop a spus în debutul lecturii că Unirea literară actuală a fost realizată de toți poeții buni. În ceea ce privește literatura scrisă în Basarabia, poetul clujean a scos în evidență generația ‘80, care a pus bazele unei sincronizări masive și de lungă durată. Recitalul a continuat cu poeții înscriși în program.