Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova invită copiii, tinerii, părinții, cadrele didactice și toți iubitorii de carte să participe la cea de-a XXVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care se va desfășura între 14 și 17 noiembrie 2024 la Centrul MOLDEXPO.
Pe 29 octombrie 2024, la Casa Scriitorilor din Chișinău, s-a desfășurat ședința membrilor COPIRO din Republica Moldova, la care au participat echipa de conducere și membrii Consiliului Director al organizației.
Pe 5 octombrie 2024, la Casa Scriitorilor din Chișinău, a fost celebrat un deceniu de la fondarea „Revistei literare”, organul de presă al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În cadrul evenimentului aniversar, scriitori, critici literari și colaboratori ai revistei din Republica Moldova și România au marcat acest moment special, subliniind rolul esențial al „Revistei literare” în susținerea și promovarea procesului literar actual din tot spațiul limbii române.
Pe data de 4 octombrie 2024, a avut loc cea de-a opta ediție a proiectului „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor” organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Invitatul ediției a fost domnul Ion POP, poet, critic și istoric literar, profesor universitar, membru titular al Academiei Române.
Pe data de 23 septembrie 2024, a avut loc cea de-a șaptea ediție a proiectului „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor” organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Invitatul ediției a fost domnul Vasile ȘOIMARU, doctor în economie, artist-fotograf, publicist și deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Pe data de 5 septembrie 2024, la Sediul Central al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău, a avut loc lansarea celei de-a III-a ediții a proiectului cultural „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru Scriitori”. Evenimentul a fost moderat Ivan PILCHIN, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova și coordonator al proiectului.
Uniunea Scriitorilor din Moldova este partener oficial al celei de-a doua ediții a FILIT Chișinău – Festival Internațional de Literatură și Traducere, care se va desfășura în perioada 26-29 septembrie 2024.
Pe 28 august 2024, în Holul cu Oglinzi al Casei Scriitorilor, s-a desfășurat Gala Premiilor Literare ale Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul editorial 2023. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu sprijinul financiar al Fondului Național al Culturii în Republica Moldova (Ministerul Culturii Republicii Moldova) și al Direcției generale cultură și patrimoniu cultural a Consiliului municipal Chișinău.
Pe data de 23 august 2024, a avut loc cea de-a șasea ediție a proiectului „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor” organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. Invitata ediției a fost dna Adriana CAZACU, dr. conferențiar universitar, secretar de stat în domeniul învățământului superior și al cercetării, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
Pe 19 iulie 2024, a avut loc o nouă ediție a proiectului „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor” organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. Invitatul special al ediției a fost dl Virgiliu PÂSLARIUC, istoric, dr. conferențiar universitar, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Pe 28 iunie 2024, a avut loc o nouă ediție a proiectului „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor” organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. Invitatul special al ediției a fost dl Virgiliu MĂRGINEANU, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.
Pe 16 iunie 2024, în incinta Uniunii Scriitorilor din Moldova, a avut loc Adunarea generală a Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Obiectivul principal al Adunării generale a fost alegerea Președintelui Uniunii Scriitorilor din România (pentru mandatul 2024-2028).
Pe 15 iunie 2024, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, au organizat o serie de manifestări dedicate comemorării celor 135 de la moartea poetului național Mihai Eminescu.
Pe data de 11 iunie 2024, în Holul cu Oglinzi al Casei Scriitorilor, a avut loc evenimentul de lansare a Colecției „Scriitori români din Cernăuți”.
Pe 23 aprilie 2024, a avut loc cel de-al doilea eveniment din cadrul proiectului „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor” organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România.
Un prilej de bucurie pentru echipa editorială a „Revistei literare” și pentru toți partenerii și cititorii acestei publicații – Premiul Național „Iacob Negruzii” pentru cea mai bună revistă literară, care a fost decernat dlui Teo Chiriac (director al revistei) la Iași, pe 19 aprilie 2024, în cadrul celei de-a XXVIII-a ediții a Zilelor Revistei Convorbiri Literare.
Pe data de 16 aprilie 2024, Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (USM), și Ivan Pilchin, vicepreședintele USM, au participat la o întrevedere cu dna Monica Babuc, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.
Pe data de 3 aprilie 2024, la sediul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (USM), a avut loc o întrevedere de lucru a administrației USM cu Excelența Sa, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, doamna Stella AVALLONE, și doamna Annemarie TÜRK – manager în domeniul culturii din Austria.
Pe 13 martie 2023, la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova, în cadrul unui proiect cultural interinstituțional, a avut loc întâlnirea cu cineastul Valeriu JEREGHI și dna Ioana DIACONESCU – poetă, traducătoare, publicistă, jurnalistă media, cercetătoare de istorie recentă.
Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România au inaugurat un nou proiect – seria de întâlniri sub genericul „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor”.
Pe data de 06 octombrie 2023, în Sala mică de conferințe a Casei Scriitorilor, a avut loc dezbaterea „Proza actuală românească din Republica Moldova”, organizată de Uniunea Scriitorilor din Moldova, în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Universității de Stat din Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței științifice internaționale „Filologia modernă: realizări și perspective în context european” (Chișinău, 5-6 octombrie 2023).
Pe 31 august 2023, s-a desfășurat Gala Premiilor Literare (ediția a XIV-a) a Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Sâmbătă, 1 aprilie 2023, în incinta Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a avut loc Adunarea generală a Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Scriitorului, aducem sincere urări de bine, inspirație și bucurii de creație tuturor colegilor de breaslă.
Masa rotundă a „Revistei literare” cu genericul „Noi paradigme poetice. Cum se citește poezia contemporană?”.
Pe 15 ianuarie 2023, la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chișinău, a avut locul evenimentul festiv cu depunere de flori și recital poetic prilejuit Zilei Naționale a Culturii.
În perioada 1-4 decembrie 2022, la Chișinău, s-a desfășurat Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediția a XXIV-a. Evenimentul a fost organizat de Secția Națională IBBY cu sprijinul financiar al Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, CIE Moldexpo.
Pe data de 17 noiembrie 2022, Uniunea Scriitorilor din Moldova a găzduit masa rotundă cu genericul „A scrie – a traduce – a citi: scriitorii și aventurile traducerii literare în spațiul basarabean”.
Avem plăcerea de a Vă invita la
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor pe anul 2018. Evenimentul
va avea loc în ziua de 21 iunie 2019, de la ora 16.00,
în Sala cu Oglinzi a Uniunii Scriitorilor .
În data de 21 iunie 2019 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2018. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă festivă, fiind prezent un număr mare de scriitori și cititori.
În zilele de 23-26 mai a.c., în orașul Târgu Jiu, județul Gorj, România, a avut loc Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, ediția a XXXIX-a.
Vineri, 24 mai, la ora 15.00, în Sala cu Cămin, a avut loc Colocviul „Bucovina: Pagini de istorie și literatură”, organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Asociația Social-Culturală „Bucovina”. Moderator: Arcadie Suceveanu, Președinte al USM.
Miercuri, 19 mai 2019, la ora 15.00, în Sala „Gheorghe Cincilei” a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, a avut loc evenimentul omagial Un om al faptelor: Vasile Șoimaru la 70 de ani, moderat de Teo Chiriac, vicepreședinte al USM, și Vasile Malanețchi, director al Muzeului.
Marți, 14 mai 2019, la ora 11.30, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a avut loc colocviul Sunt iarbă, Mai simplu nu pot fi, desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore VIERU”, ediția a XI-a, Chișinău-Iași (14-17 mai 2019). Evenimentul a fost moderat de Teo Chiriac, vicepreședinte al USM. Raportori: Ana Bantoș, Iliu Cârchelan și Victoria Fonari.
Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au organizat pe data de 2 aprilie 2019 un moment comemorativ „Ion Gheorghiță – 80 de ani de la naștere”. Evenimentul a cuprins o expoziție de carte și o sesiune de comunicări.
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au organizat pe data de 27 martie 2019 o masă rotundă privind viața și activitatea lui Ion Buzdugan pe tărâm social-politic și cultural-pedagogic, precum și rolul lui Ion Buzdugan în mișcarea de renaștere națională și în dezvoltarea literaturii române din Basarabia în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” au lansat luni, 4 martie, cărțile „Alegerea berzei. Misiunea 1511”, de Petre Crăciun, cu ilustrații de Alexandru Plăcintă; „Portrete ale marilor povestitori români” de Petre Crăciun și Mihaela Hură. Evenimentul a fost deschis de Arcadie Suceveanu, Președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Uniunea Scriitorilor din Moldova, împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” și cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, au organizat pe data de 21 februarie 2019 o masă rotundă „Gurie Grosu în conștiina posterității”.
În data de 22 iunie 2018 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2017. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă festivă, fiind prezent un număr mare de scriitori și cititori.
Pe data de 29 mai 2018 a avut loc Festivalul „George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu (100 de ani de la naștere)”, oraganizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu” și finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Moderator – Arcadie Suceveanu, Președinte al USM.
Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a, a inclus mai multe manifestări culturale: depunere de flori pe Aleea Clasicilor, simpozion pe tema traducerii și editării literaturii de limba română în alte limbi, desant în universități și licee din Republica Moldova, precum și o vizită în orașul Soroca.
Joi, 29 martie 2018, a avut loc lansarea volumului de aforisme „Lumina gândurilor noastre” de Ion Diordiev.
Vineri, 23 martie 2018, la Uniunea Scriitorilor, a avut loc lansarea volumului „Cu dor de Basarabia, cronica unei familii de basarabeni” de Vladimir Hotineanu.
La USM a avut loc o manifestare comemorativă, consacrată Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Cu acest prilej au fost lansate mai multe cărți, arondate acestui eveniment.
La 26-27 februarie 2018 a avut loc o serie de evenimente organizate de USM și MNL „M. Kogălniceanu”, dedicate aniversării hasdeene.