Fondată in 1920

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret

14-17 noiembrie 2024

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova invită copiii, tinerii, părinții, cadrele didactice și toți iubitorii de carte să participe la cea de-a XXVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care se va desfășura între 14 și 17 noiembrie 2024 la Centrul MOLDEXPO, Pavilionul Central. Salonul este organizat de Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Asociația OvidiuRo, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și alte organizații. Publicului cititor va beneficia de un program variat, care va include evenimente dedicate literaturii pentru copii și tineret: lansări de carte, ateliere de lectură, recitaluri de poezie, expoziții tematice. Printre invitații ediției curente a Salonului se numără scriitoarea Ana BLANDIANA, criticul literar Ion Bogdan LEFTER, scriitoarea Simona EPURE, Petre CRĂCIUN (scriitor și președinte al Filialei de Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România), Maria GHEORGHIU (fondatoarea și președinta Asociației OvidiuRo din România), scriitorii Ion MUSCALU, Olguța CREANGĂ CAIA. Salonul va aduce un omagiu scriitorului Spiridon VANGHELI prin expoziția de carte „Spiridon Vangheli și universul senin al copilăriei” din colecțiile Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” și lansarea volumului „Cum l-am cunoscut pe Spiridon Vangheli”, coordonat de Petre Crăciun. În colaborare cu Secția Națională IBBY, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va organiza masa rotundă „Cartea pentru copii: ce și cum scriem, edităm, promovăm”, la care vor participa scriitori, editori, cadre didactice, bibliotecari și promotori ai lecturii. Fiecare copil, care va vizita Salonul, va primi cartea-surpriză „Băiețelul din teatru” de Maria PILCHIN. Salonul se va încheia pe 17 noiembrie, la ora 12:30, cu Festivitatea de premiere. Vă așteptăm să explorați lumea cărților, să întâlniți scriitori și ilustratori și să vă bucurați de lectură într-un spațiu dedicat culturii și învățării.

evenimente

Stimați prieteni și colegi,

vă invităm la un nou eveniment din cadrul proiectului cultural „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru scriitori” (ediția a III-a) – conferința „Fenomenul literar românesc contemporan”, care va fi susținută de criticul și istoricul literar, dr. hab. Ana BANTOȘ.

Evenimentul va avea loc joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 16:00, la Sediul Central al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 148).

Proiectului cultural „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru Scriitori” este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și susținut de Direcția generală cultură și patrimoniu cultural a Consiliului municipal Chișinău.

Vă așteptăm!

avizier

Stimați prieteni și colegi,

vă invităm la un nou eveniment din cadrul proiectului cultural „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru scriitori” (ediția a III-a) – dezbaterea cu genericul „Putem îmblânzi prin scris ficțiunile politice pe care le trăim?”, pornind de la volumul „«Stat captiv», mod de folosire: Republica Moldova” de Vitalie CIOBANU.

Alături de autorul cărții, la dezbatere vor participa scriitorii Val BUTNARU, Constantin CHEIANU, Teo CHIRIAC, Nina CORCINSCHI, Gheorghe ERIZANU, Emilian GALAICU-PĂUN, Nicolae NEGRU, Maria PILCHIN, Oleg SEREBRIAN.

Evenimentul va avea loc vineri, 13 decembrie 2024, începând cu ora 16:00, la Sediul Central al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 148).

Proiectului cultural „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru Scriitori” este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și susținut de Direcția generală cultură și patrimoniu cultural a Consiliului municipal Chișinău.

Vă așteptăm!

proiecte

1. Proiectul cultural „Gala Premiilor Literare, ediția a XV-a”, susținut de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Direcția generală cultură și patrimoniu cultural a Consiliului municipal Chișinău.

2. Proiectul cultural „Revista literară”, organul de presă al Uniunii Scriitorilor din Moldova, susținut de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

3. Proiectul cultural „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor”, susținut de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

4. Proiectul cultural „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru Scriitori” (ediția a III-a), desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și susținut de către Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a Consiliului municipal Chișinău.

5. Proiectul cultural „Scriitorii din Republica Moldova: in memoriam”, susținut de către Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a Consiliului municipal Chișinău.

6. Proiectul cultural „Podul de cărți. Dialog prin literatură”, susținut de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii (etapa a V-a) și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Citiți
în acest
număr

„Revista literară”, nr. 5, 2024

Din cuprins:
„Unirea literară” de Ion Pop;
„Tata din romanul meu neterminat (II)” de Teo Chiriac;
„Călăii revoluțiilor” de Nichita Danilov;
„Murgul în Crimeea (I)” de Eugen Lungu;
„Poetul în grădina lui Akademos” (Portret în sepia. Ion Hadârcă la 75 de ani) de Arcadie Suceveanu;
„Aievea în decalogos” (eseu) de Ion Hadârcă;
„La o aniversară” („Revista literară”. 10 ani de la fondare) de Mircea V. Ciobanu;
„Unghia din creier” (poezie) de Ion Hadârcă;
„Vin și literatură în Moldova la 1900” de Răzvan Voncu;
Apelul Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană;
„Despre diminutive și egocentrism” de Val Butnaru;
„Între extremele sensibilității” de Lucia Țurcanu;
„Pasărea măiastră. Aplauze” (proză scurtă) de Nicolae Rusu;
„Copleșiți de dragoste și ură” („Revista literară”. 10 ani de la fondare) de Adrian Ciubotaru;
„Jocul primejdios cu istoria în Rusia contemporană” (cartea de istorie) de Nicolae Enciu;
„Toma Alimoș (II)” de Cassian Maria Spiridon;
„Jurnal în marginile istoriei literare (LIX)” de Leo Butnaru;
„Divanul literelor” (poezii scrise „la patru mâini”, dintr-un volum în pregătire) de Anatol Moraru și Virgil Botnaru;
„Lămâi și portocale” (poezie) de Diana Iepure;
„Cum să câștigi un război informațional?” (avanpremieră editorială) de Peter Pomerantsev.