Fondată in 1920

Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor

7 martie 2024

Pe 7 martie 2024, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România au inaugurat un nou proiect – seria de întâlniri sub genericul „Dialoguri culturale la Casa Scriitorilor”, care va include dezbateri pe subiecte importante și actuale ale culturii din Republica Moldova, inclusiv pe teme legate de susținerea și promovarea literaturii naționale.

Moderat de Teo CHIRIAC, președintele USM și a Filialei Chișinău a USR, și Val BUTNARU, președintele Consiliului USM, evenimentul s-a desfășurat în Sala de conferințe a Casei Scriitorilor și l-a avut drept invitat special pe dl Sergiu PRODAN, ministrul Culturii Republicii Moldova, căruia îi exprimăm gratitudinea noastră pentru participarea la dialog.

În cadrul întâlnirii, la care au fost prezenți mai mulți colegi de breaslă, au fost abordate cele mai recente modificări în legislația din domeniul culturii: Legea privind fondul național al culturii, Regulamentul cu privire la mecanismul de finanțare a revistelor culturale din bugetul de stat, Regulamentul cu privire la mecanismul de finanțare din bugetul de stat a traducerii și editării cărții naționale în străinătate, programul național „Voucher cultural”, instituit de Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, a fost abordat și subiectul privind rolul uniunilor de creație în dezvoltarea culturii naționale, precum și perspectivele de colaborare dintre Ministerul Culturii și Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Dl Sergiu PRODAN a subliniat importanța acestei inițiative și a răspuns întrebărilor participanților, oferind detalii și explicații necesare. El a evidențiat, de asemenea, programele de promovare a cărții și lecturii derulate în ultimii ani, inclusiv Campania „Cartea Deschisă” și LecturaCentral. În plus, ministrul a asigurat membrii USM că reformele inițiate de Ministerul Culturii urmăresc să creeze un cadru echitabil și să ofere condiții favorabile pentru toate sectoarele culturii, inclusiv pentru industria cărții.

La dialog au participat (cu sugestii, întrebări și comentarii) scriitorii Vitalie CIOBANU, Arcadie SUCEVEANU, Lucreția BÂRLĂDEANU, Larisa TUREA, Anatol RURAC, Vlad PÂSLARU, Victoria FONARI, Vladimir BEȘLEAGĂ ș.a.

Le aducem sincere mulțumiri jurnaliștilor de la „Jurnal TV” și „Moldova 1” pentru mediatizarea întâlnirii, dar și colegilor noștri care au participat la eveniment.

Foto: Ministerul Culturii Republicii Moldova