Fondată in 1920

S-a stins din viață Gheorghe Chiriță

26 decembrie 2021

Gheorghe Chiriță s-a născut pe 17 ianuarie 1949 în orășelul Ialoveni. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Străine (1973). Decenii la rând, a activat în calitate de redactor la editurile Cartea Moldovenească, Literatura Artistică și Arc, afirmându-se ca un redactor de carte erudit și experimentat.

S-a manifestat ca traducător din limbile franceză și rusă. A transpus în română mai multe cărți documentare, didactice și de beletristică, între care „Viața lui Salvador Dali povestită de Salvador Dali” (1996, Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova), Claude Dubar „Criza identității. Interpretarea unei mutații” (2005, Premiul Uniunii Latine) ș.a.

În mediile intelectuale, „Gicu” (așa cum îl numeau prietenii și cei apropiați) își crease imaginea unui redutabil cunoscător al limbii române și al limbii franceze, pentru care cercetarea sensurilor și rădăcinilor etimologice ale cuvintelor, consultarea dicționarelor și enciclopediilor devenise un stil de viață.

Prin dispariția lui Gheorghe Chiriță, am pierdut un traducător talentat, un lingvist și un om de cultură de mare sensibilitate.

Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa luminată.

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova