Fondată in 1920

Ne-a părăsit Vlad Pohilă

16 mai 2020

Uniunea Scriitorilor din Moldova anunță cu durere dispariția subită a scriitorului, publicistului, lingvistului și traducătorului Vlad Pohilă.

Vlad Pohilă s-a născut la 6 aprilie 1953, în comuna Putinești, raionul Florești și a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secţia ziaristică (1975).

A fost una din figurile centrale ale culturii noastre și de-a lungul timpului a consolidat și promovat limba română și grafia latină. Este prezent în topurile „Cei mai buni ziariști din R. Moldova” din 2000 și 2003. Are un fișier biobibliografic în repertoriul (catalogul) internațional „Who’s who” în traducere și terminologie, editat de Uniunea Latină (2002). Este laureat al săptămânalului „Literatura și arta” – pentru publicistică (2003) și pentru știință (2007).

A debutat în 1988 cu volumul de studii „Nume proprii din alte limbi în context moldovenesc”, ed. Știința, alături de care putem aminti și volumele: „Să citim, să scriem cu litere latine”, ed. Lumina, Chișinău, 1989; „Grafia latină pentru toţi”, ed. Știința, Chișinău,1990; „Norme ortografice, ortoepice și de punctuaţie ale limbii române”, în colab., ed. Lumina, Chișinău, 1990; „Mic dicţionar de nume proprii străine”, ed. Arc, Chișinău, 1998; „Și totuși, limba română”, ed. Prometeu, Chișinău, 2008; „Arta de a pasiona cititorii, articole din revista Bibliopolis”, s.n., Chișinău, 2012.

Pe parcursul vieții a colaborat cu diferite ziare și reviste de limbă română din Chișinău: „Tinerimea Moldovei”, „Viața satului”, „Literatura și arta”, „Țara”, „Flux”, „Timpul”, „Jurnal de Chișinău”, „Moldova”, „Femeia Moldovei”, „Nistru” (ulterior „Basarabia”), „Orizontul” („Columna”), „Viața Basarabiei”, „Clipa siderală” ș.a. Textele sale au fost publicate și de diferite periodice și reviste culturale din România („România Liberă”, „Flacăra”, „Luceafărul”, „24 de ore”, „Cronica”, „Convorbiri literare”), din Cernăuți („Zorile Bucovinei”, „Concordia”, „Plai românesc”, „Septentrion literar”), precum și de publicații de limbă română din Germania, Franța, Canada, SUA, Australia etc.

În anul 2009, a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar în 2010 a fost decorat cu Ordinul Republicii.

Prin dispariția lui Vlad Pohilă cultura noastră a suferit o grea pierdere. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Uniunea Scriitorilor din Moldova