Fondată in 1920

Ne-a părăsit Ion Berghia

9 august 2018

Cu durere vă anunțăm că profesorul, scriitorul, apărător al românismului și drag coleg al nostru, Ion Berghia, s-a mutat la cele veșnice, în data de 8 august a.c.

S-a născut în satul Hristici, Soroca, în anul 1948. Regretatul Ion Berghia a susținut studiile de doctorat la Facultatea de Limba Română a Universității din București. După evenimentele din 31 august 1989, în care s-a implicat direct, Ion Berghia a publicat prima lucrare despre scrierea cu caractere latine „Revenind la grafia latină”. În 1992 deschide Muzeul „Ion Creangă” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, iar un an mai târziu fondează Cenaclul epigramiștilor basarabeni „Mușatinii”.

A editat zeci de volume de specialitate, de publicistică, versuri satirice etc. Din anul 2000 este profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și lector la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, România. La Iași a activat și în calitate de președinte al Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, Filiala „Constantin Stere”. În 2008 a fondat revista „Dor de Basarabia” pe care a editat-o pe tot parcursul vieții, promovând și susținând valorile neamului românesc.

Pentru meritele sale deosebite, atât ca scriitor, cât și ca apărător al identității naționale, Ion Berghia a fost declarat Cetățean de Onoare al raionului Soroca și a obținut numeroase premii și distincții.

Dumnezeu să îl odihnească!

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova