Poetul, eseistul, criticul literar și publicistul Ghenadie Nicu s-a născut la 13 februarie 1963 în or. Bălți. După absolvirea Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova a lucrat corespondent la ziarul Sfatul Țării, lector la Universitatea Pedagogică Alecu Russo din Bălți. A urmat apoi doctorantura la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe din Moldova, apoi la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.
A debutat cu versuri în culegerea colectivă Dintre sute de catarge (1990), iar editorial cu volumul de poezii Chemat pentru Alter Ego (1992) . Ghenadie Nicu a fost un harnic cronicar al publicației Ziarul de Iași (ultimul material în acest ziar a apărut pe 15 august curent). Cu eseuri și articole de critică literară a colaborat activ la revistele Viața Basarabiei, Semn, Contrafort, Revista Literară, Dacia Literară, Timpul. În volumul Deșertul consoanelor (2003) pentru care i-a fost acordat premiul Uniunii Scriitorilor, poetul a promovat o poezie autentică care întrunește pericolele ce amenință limbajul și efectele acestora asupra degradării consistenței mitopoetice a imaginarului. Reacția sa e de a descleșta dantura oxidată a tiparelor pentru a impune o rostire care să sclipească de prospețime.
Despre opera scriitorului au scris: Emil Galaicu-Păun, Eugen Lungu, Aura Christi, Nicolae Leahu, Th. Codreanu, Mihai Cimpoi, Lucia Țurcanu, Grigore Chiper, Maria Șleahtițchi, Adrian D. Rachieru ș.a.
Amintirea scriitorului Ghenadie Nicu va rămâne neîntinată în inimile celor care
l-au cunoscut ÅŸi apreciat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepții.
Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova