Fondată in 1920

Ne-a părăsit Andrei Burac

30 iunie 2020

Andrei Burac s-a născut la 17 august 1938 în comuna Cârnățeni, raionul Căușeni. A absolvit Colegiul de Medicină din Tighina (1955), Institutul de Medicină din Chișinău (1964) și Cursurile Superioare de Literatură din Moscova (1977). A lucrat ca medic chirurg la Căușeni și Chișinău.

În 1970 a debutat editorial cu placheta de versuri „Ispita înfloririi”, urmată de volumele: „Culegători în amurg”, „Flacăra din vechile oglinzi”, „Între somn și veghe”, „Asediați de cuvinte”, „Există ore”, „Suflete la plimbare”, „Ghilotina de aur”, jurnalul „Mergi până unde se termină drumul” ș.a. Cele mai cunoscute piese de teatru semnate de Andrei Burac sunt: ”Primăvara în doi”, ”Spovedania”, ”Iulia”, ”Câteva zile și nopți cu vedere la mare”, ”Iuda”.

Piesele sale au fost montate pe scenele din R. Moldova și din alte țări, adaptate la televiziunea națională și difuzate radiofonic. O parte din poeziile semnate de el au fost traduse în limbile rusă, belorusă, ucraineană, armeană, suedeză, greacă, engleză. Este autorul scenariului de film „Fii fericită, Iulia”, regizat de regretatul Iacob Burghiu, film care a fost distribuit în 29 de ţări.

Din 1975 devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A fost membru inițiator, iar din 1998 președinte al PEN Club Moldova. În 1993 devine membru al Academiei Mondiale de Arte și Cultură (California, SUA), apoi al Congresului Mondial al Poeților. A activat în calitate de Consul Onorific al Republicii Cehia în R. Moldova.

Andrei Burac a primit numeroase premii și distincții, dintre care cele mai importante sunt: Medalia ”Mihai Eminescu” (1998), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1998), Premiul UNESCO ”Pentru propagarea Binelui și a Culturii” (pentru dramaturgie, 2002), Premiul de Excelență pentru contribuția la dezvoltarea dramaturgiei naționale, acordat de Teatrul Național „Satiricus-I.L. Caragiale” din Chișinău (2004).

Mutarea lui la cele veșnice este o pierdere pentru cultura noastră și pentru toți cei care l-au cunoscut. Dumnezeu să îl odihnească în pace.

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova