Fondată in 1920

La plecarea lui Nicolae Dabija

12 martie 2021

S-a născut în 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova.

Mai bine de trei decenii, Nicolae Dabija a fost redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, unde au publicat majoritatea autorilor din R. Moldova, constituind totodată o rampă de lansare pentru tinerii scriitori.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001) și a contribuit la promulgarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, precum și a altor legi cu caracter istoric: adoptarea Drapelului de Stat, a Stemei de Stat și a Imnului de Stat al Republicii Moldova.

Nicolae Dabija a fost președinte al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres - ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România.

În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea” (care a dat numele generației sale), urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a. A publicat de-a lungul vieții peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. A tradus autori din literatura universală și a valorificat poeți din literatura română veche.

Ca poet Nicolae Dabija a fost distins cu Medalia și Premiul „Pjetër Bogdani”, cel mai important premiu literar acordat de către Uniunea Scriitorilor din Kosovo, pentru volumul „Psalme dachurie” (“Psalmi de dragoste”), tradus în limba albaneză de către Baki Ymeri. Volumul a apărut în seria „Bibliothéque Internationale Bruxelles” („Biblioteca Internaţională Bruxelles”) sub patronajul Consiliului Europei, având subtitlul „Poezie românească din Basarabia. Poezie românească din Moldova”.

În ultimii ani, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009), ajuns la cea de-a opta ediție, a avut peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească. Romanul a obținut numeroase premii, s-a studiat în școli la nivel național, iar în Franța a obținut prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition”.

Peste trei decenii, editorialele sale din „Literatura și arta”, adunate în excepționale volume de publicistică („Libertatea are chipul lui Dumnezeu”, „Icoană spartă Basarabia”, „La est și vest”) au apărat cele mai importante valori ale românilor basarabeni: conștiința de neam și istorie, limba română, credința.

Eseistica lui Nicolae Dabija a avut un impact major în recuperarea unor autori mai puțin cunoscuți, dar extrem de valoroși pentru literatura română.

În 2020 și 2021, Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova l-a înaintat pe scriitorul Nicolae Dabija la Premiul Nobel pentru literatură.

Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a.

Plecarea sa dintre noi e pierdere irecuperabilă pentru cultură, atât la nivel național, cât și internațional.

Dumnezeu să îl odihnească în lumina Sa.

Uniunea Scriitorilor din Moldova