Cu tristețe și profund regret, Uniunea Scriitorilor din Moldova anunță trecerea în neființă a eminentului lingvist, publicist și editor Vasile Bahnaru.
Vasile Bahnaru s-a născut pe 24 octombrie 1949 în satul Micleușeni, Nisporeni. Absolvent al Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de Filologie, el a fost un veritabil apărător al limbii române, dedicându-și întreaga carieră cercetării și promovării acesteia. După finalizarea doctoratului la Institutul de Lingvistică din Moscova în 1985, a susținut teza de doctor în filologie romanică, devenind unul dintre luptătorii activi pentru trecerea limbii materne la grafia latină și pentru denumirea corectă a acesteia – limba română.
În 1990, Vasile Bahnaru a fost numit director al Departamentului de Stat pentru Edituri, Poligrafie și Comerțul cu Cărți, unde a ocupat și funcția de director-editor al revistei „Galaxia Gutenberg”. Din 2009 până în 2010, a deținut funcția de director interimar, iar ulterior, director al Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).
A colaborat cu diverse publicații, printre care „Limba Română”, „Revistă de lingvistică și știință literară”, „Literatura și arta”, „Tinerimea Moldovei”, „Grai și suflet” și „Ţara”, fiind redactor la ziarul „Mesagerul”.
Cele mai importante studii monografice ale lui Vasile Bahnaru includ: „Omonimele în limbă și în dicționare” (1988), „Mutații de sens: cauze, modalități, efecte” (1990), „Dicționar explicativ pentru elevi” (în colaborare) (1991), „Mic dicționar de neologisme” (1995), „Dicționar de omonime” (2005), „Dicționar de antonime” (2007), „Elemente de lexicologie și lexicografie” (2008), „Elemente de semasiologie română” (2009), „Ascensiunea în descensiune a limbii române în Basarabia” (2011), „Lingvistică și civilizație” (2013), „Congresul al 3-lea al Uniunii scriitorilor din RSS Moldovenească (14-15 octombrie 1965)” (coautor) (2015).
În decursul carierei sale, Vasile Bahnaru a fost distins cu numeroase premii și titluri onorifice, printre care Premiul „Grigore Vieru” al AȘM pentru studiul monografic „Elemente de semasiologie română” (2009), titlul de Om Emerit al Republicii Moldova (2009), Diploma de recunoștință de gradul I a AȘM (2009), Diploma de gradul I a Guvernului Republicii Moldova (2009) și „Ordinul Republicii” (2010). De asemenea, a primit Premiul Național „Grigore Vieru” în 2009 și Premiul Festivalului Internațional de Poezie „Mihai Eminescu” în 2014.
Vasile Bahnaru va rămâne în amintirea noastră ca un pilon al lingvisticii românești și un fervent susținător al culturii naționale. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și rudelor.
Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa luminată.