Fondată in 1920

In memoriam Nicolae Manolescu

24 martie 2024

In memoriam Nicolae MANOLESCU

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România exprimă sincere condoleanțe în legătură cu plecarea în lumea celor drepți a distinsului critic și istoric literar, membru titular al Academiei Române, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae MANOLESCU (27.11.1939 – 23.03.2024).

De-a lungul mai multor decenii, Nicolae MANOLESCU a fost profesor la Universitatea din București, redactor la revista „Contemporanul” și director al revistei „România literară”. Activitatea sa critică și istorică s-a reflectat în numeroase lucrări importante, precum „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură ”, considerată fundamentală.

Nicolae MANOLESCU a fost o figură de referință în peisajul cultural românesc. Cu o voce inconfundabilă, el a influențat generații de scriitori și de cititori prin analizele sale pătrunzătoare și viziunea sa asupra literaturii. De la poezie la proză, de la teorie literară la istoria culturii, operele sale au luminat și au provocat mințile și inimile celor pasionați de literatură.

Nicolae MANOLESCU nu a fost doar un observator al literaturii, ci și un creator de opinii, dezbateri și critici constructive. Prin munca sa tenace și pasiunea pentru literatură, el a fost un far de lumină pentru cei ce caută să înțeleagă complexitatea și frumusețea artei cuvântului scris. A fost un susținător al democrației și libertății, fiind apreciat și pentru atitudinea sa civică.

Prin dispariția lui Nicolae MANOLESCU, am pierdut un remarcabil exeget al literelor românești și unul din pilonii culturii române. Moștenirea sa va rămâne însă o sursă de inspirație și cunoaștere, continuând să trăiască în inimile și mințile tuturor celor cărora le-a atins viața.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!