Fondată in 1920

In memoriam Ilie Tudor ZEGREA

25 octombrie 2022

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova anunță cu tristețe stingerea din viață a poetului, jurnalistului și activistului civic Ilie Tudor Zegrea.

Scriitorul s-a născut la 3 iunie 1949, în satul Sinăuții-de-Jos (Adâncata), raionul Hliboca, regiunea Cernăuți.

A absolvit Facultatea de Filologie (limba și literatura română) a Universitatății din Cernăuți. A lucrat la ziarul „Zorile Bucovinei” și la radiodifuziunea din Cernăuți.

A debutat editorial în anul 1977 cu volumul de poeme „Timpul ierbilor”. Au mai urmat: „Navigator în septembrie” (1983), „Crinul îngândurat” (1986), „Oglindă retrovizoare” (1991), „Singurătatea apocalipsei” (1998), „Cultivatorii de iluzii” (2014), „Deschideți fereastra că ninge” (2014) ș.a.

La Cernăuți, i-a apărut și un volum bilingv – în română și ucraineană – în traducerea excelentului poet și traducător Vitali Kolodii.

A fost președinte al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți și un aprig apărător al drepturilor comunității românești.

Prin dispariția lui Ilie Tudor Zegrea am pierdut un poet de valoare, un apărător al românilor din Cernăuți și un om de o mare sensibilitate.

Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa luminată.