Fondată in 1920

In memoriam Gheorghe Cutasevici

16 februarie 2022

La data de 15 februarie 2022, la vârsta de 84 de ani, s-a stins din viață poetul, publicistul, traducătorul și editorul Gheorghe Cutasevici.

Scriitorul Gheorghe Cutasevici s-a născut în anul 1938 în Tartaul, județul Cahul. În 1956, a absolvit Școala Pedagogică din Cahul și în 1966 – Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A fost profesor de limba și literatura română la școlile din satele Lingura și Tartaul (1956-1957, 1961-1967).

A debutat editorial în 1976 cu placheta pentru copii ,,Hora fulgilor”. În 1980, a editat cartea de versuri „Hora luminii”. Considerată subversivă, cartea a declanșat un adevărat scandal politic. Tirajul (3000 de exemplare) a fost dat la cuțit pentru poemul ,,Patria în freamăt verde”, unde, pe orizontală și de două ori pe verticală, dar mai ales în ultima poezie, intitulată ,,Asta-i Patria, etern cuvânt”, se putea citi, în acrostih, din literele inițiale ale versurilor, cuvântul ROMÎNIA. Din acest motiv, scriitorul a fost învinuit de naționalism și concediat de la serviciu, interzicându-i-se să publice și să editeze.

Următoarele volume, ,,Pe străduța cu povești”, ,,Pisica siameză”, ,,În culori de autobuz”, semnate cu pseudonimul Jorj Distant, au fost tipărite la Editura ,,Labirint”, pe care a fondat-o în 1993. A fondat, de asemenea, revista ,,Arta educației” și Asociația socio-culturală ,,Creativitate-integrare”.

La aceeași editură, au văzut lumina tiparului un număr impresionant de cărți ale autorului, între care ,,Cântec despre casa mea” (poezii) (1996), ,,Nu mai plângeți, fiarelor” (poem trilingv pentru copii și adolescenți) (1999), ,,Iubirea ne cheamă aproape” (poezii și poeme) (2004), ,,Autoexilul sau umbrele în expectativă” (memorii) (2017). A tradus din literatura popoarelor lumii.

Scriitorul Gheorghe Cutasevici a fost distins cu Trofeul și Diploma de Onoare ale Concursului de satiră și umor „Constanin Tănase” de la Vaslui, România (1998).

Prin plecarea dintre noi a scriitorului Gheorghe Cutasevici, literatura basarabeană pierde un harnic editor, un important poet pentru copii și adolescenți, un om de cultură de înaltă ținută morală.