Fondată in 1920

In memoriam GHEORGHE CALAMANCIUC

17 iulie 2022

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova anunță cu tristețe stingerea din viață a poetului, prozatorului și dramaturgului Gheorghe Calamanciuc.

Scriitorul Gheorghe Calamanciuc s-a născut pe 7 februarie 1945, în satul Mihoreni, ținutul Herţa, regiunea Cernăuți, Ucraina. A absolvit Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „A. Russo” din Bălți. A executat diverse funcții: colaborator literar, redactor-șef adjunct la ziarul „Patria”, Fălești; director al școlii medii Călinești, Fălești; lector la Universitatea Pedagogică de Stat „A. Russo”; redactor literar la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți.

A debutat cu poezie în anul 1969. Publică cronici de teatru, recenzii, articole, fragmente de piese, povestiri pentru copii, cicluri de versuri, articole publicistice în publicațiile „Literatura și Arta”, „Viața Basarabiei”, „Contrafort”, „Semn”, „Sud-Est cultural”, „Revista literară”, „Teatru azi”, „Cronica”, „Teatrul românesc”.

În calitate de dramaturg, unele piese ale sale sunt jucate pe scenele mai multor teatre din Republica Moldovenească și România: „Casa umbrelor”, „Baladă neterminată”, „Ultima noapte de mileniu a unui copil îmbătrânit”, „Împăratul îmbrobodit”, „Ispita înecului”, „Câini cu colaci în coadă”, „Păziți soarele”, „Ultimul urmaș al lui Ștefan-Vodă”, „Ștrengărel și Motănel”.

A publicat cărți de proză atât pentru copii, cât și pentru adulți: „Deea-Fevioara din lacrima cerbului” (1998), „Vise cu brândușe” (2007), „Vise cu Dumnezeu” (2013), „Să-ți fie dor de tine” (2009); trilogia „Donjuan de mucava” (2011), „Donjuan, în derivă” (2012), „Donjuan, proscrisul” (2013), „Celebritatea ghinionistului” (2015), „Cerul din Ilicatinca: romanul celor doi potrivnici” (2017), „Numele meu e femeie” (2018).

A semnat un număr impresionant de volume poetice: „Poemele repaosului” (2001), „Toamnele lui Adam” (2004), „Să-ţi fie dor de tine” (2009), „Singur, în 50 de poeme” (2010), „Târziul, în 50 de poeme” (2011), „Alunecarea din vis” (2012), „Vise cu Dumnezeu” (2013), „Poeme de citit bătrânețea” (2016), „50 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme” (2019) și altele.

Unele dintre volumele sale au fost menționate cu mai multe premii importante, inclusiv: Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2002) pentru cartea „Salvați capra lui Creangă!” și pentru romanul „Donjuan, în derivă” (2012); Premiul Bibliotecii Naționale „Ion Creangă” (2014) pentru volumul „Teatru pentru copii” (în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret).

Prin dispariția lui Gheorghe Calamanciuc am pierdut un scriitor de talent, un om de aleasă cultură, un poet al sentimentelor umane, care a deplâns destinul vitreg al românilor înstrăinați din Bucovina, ținutul Herța, de unde își trăgea rădăcinile.

Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa luminată.

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova