Fondată in 1920

In memoriam EUGEN SIMION

18 octombrie 2022

Uniunea Scriitorilor din Moldova exprimă sincere condoleanțe în legătură cu plecarea în lumea celor drepți a ilustrului savant, istoric și critic literar, acad. Eugen Simion (25.05.1933 – 18.10.2022).

De-a lungul mai multor ani, acad. Eugen Simion a întreținut o comunicare și o colaborare profesională cu instituțiile culturale și de cercetare din Republica Moldova, a menținut relații de prietenie durabilă cu mulți dintre scriitori de pe malul stâng al Prutului.

În 1999, acad. E. Simion a devenit membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. A fost Doctor Honoris Causa a Universității de Stat din Moldova. În 2003, i s-a decernat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar în 2008 – Ordinul Republicii Moldova.

Pe 31 august 2007, de Ziua Limbii Române, aflându-se pe Aleea Clasicilor din Chișinău, într-o zi ploioasă, acad. E. Simion a spus: „Plouă şi la noi, în Muntenia, ca şi la dumneavoastră, aici, în acest colţ de Moldovă. Ploaia este un semn de bucurie pentru că Dumnezeu e cu noi, este cu acest pământ. Noi am venit ieri să comemorăm un mare spirit pornit din aceste locuri – Hasdeu, un mare spirit al lumii româneşti. Luni, în Marea Aulă a Academiei Române, vom vorbi de asemenea despre acest om foarte învăţat care şi-a dominat, din punct de vedere intelectual, epoca. [...] Sunt fascinat, pur şi simplu, de acest intelectual pornit dintr-un stat de cultură unde se întâlnesc, de fapt, mai multe culturi. O dovadă că nasc nu numai la Moldova oameni, nasc oriunde oameni şi dacă ei au puţin noroc şi multă râvnă, reuşesc să se impună în cultură. Vă felicit pentru această sărbătoare foarte frumoasă care este a Limbii Române. Ne felicităm pe toţi pentru că limba este instrumentul cel mai important şi primul semn de identitate într-o cultură, într-o naţiune. Vreau să închei cu ce am spus şi ieri la AŞM, şi anume că marele nostru succes, al românilor, a fost de a intra în Comunitatea Europeană. Nu vrem să intrăm singuri, vrem să intrăm cu toată românitatea. De aceea vă aşteptăm acolo! Să fim împreună, pentru că cultura noastră este o una profund europeană”.

Prin dispariția lui Eugen Simion, am pierdut un remarcabil exeget al literelor românești și un devotat prieten al spațiului literar basarabean.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!