Fondată in 1920

In memoriam Alexandru Plăcintă

1 februarie 2022

Scriitorul Alexandru Plăcintă a plecat din viață la 29 ianuarie 2022.

S-a născut la 7 mai 1951 în satul Semeni, raionul Ungheni. A absolvit Școala Pedagogică din Călărași (1971) și Universitatea de Stat din Chișinău (1977). A lucrat profesor de limba și literatura română în școală, preocuparea sa de suflet fiind munca de creație. A scris poezie, povești, povestiri, a publicat grafică de carte.

Dintre volumele remarcabile fac parte: „Poveștile bunicului Alexandru” (2018), „Pomul fermecat” (2016), „Povestea Focului” (2015), „Poezii pentru copii” (2010), „Ghicitori” (2010), „Soarele ni-e prieten” (2009), „În brațele Universului” (2008). Creațiile sale au fost apreciate de critica literară. „Pline de tâlc și plăcute la citit” (Ion Ciocanu), cărțile lui Alexandru Plăcintă „sunt un adevărat îndreptar de fapte bune, de învățături pentru viață. Citindu-le, nu poți să nu iubești florile, muzica (...), să nu te lași pătruns de bunătatea și omenia care transpar din fiecare pagină a cărții” (Petre Crăciun).

Creația scriitorului a fost menționată cu diplome și premii la diverse Festivaluri și Concursuri de literatură pentru copii și tineret din Republica Moldova și România.

Alexandru Plăcintă va rămâne în memoria cititorilor și a colegilor de breaslă prin cărțile sale și prin imaginea sa de om blând, cu suflet de copil.

Dumnezeu să-l aibă în lumina Sa neprihănită.

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova