Fondată in 1920

APELUL Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Adunarea Națională „Moldova Europeană” din 21 mai 2023

08 mai 2023

Uniunea Scriitorilor din Moldova susține inițiativa președintei Maia Sandu de a convoca pe data de 21 mai 2023 Adunarea Națională „Moldova Europeană” pentru a-și reafirma opțiunea noastră pro-occidentală.

Republica Moldova merită să facă parte din Uniunea Europeană, acolo unde se află deja majoritatea statelor foste comuniste, devenite libere după căderea Zidului de la Berlin, în anul de grație 1989. Suntem un popor cu vocație europeană, parte a națiunii române, eliberate de comunism.

Idealurile democrației și libertății, revenirea la valorile naționale au fost proclamate la 27 august 1991, odată cu declararea independenței Republicii Moldova față de imperiul răului – Uniunea Sovietică, însă forțe revanșarde, anti-românești, coloana a cincea a Moscovei au împiedicat acest proces. După 30 de ani de speranțe și dezamăgiri am rămas în sfera de influență a Rusiei, în „zona gri”, a tuturor relelor posibile: sărăcie, exod, dezmăț al hoților, corupție, justiție captivă, propagandă mincinoasă, iar după 24 februarie 2022, dată funestă, la care Rusia fascistă a atacat Ucraina, suntem și noi, Republica Moldova, sub amenințarea invaziei militare a lui Putin.

România a devenit membru NATO și membru al Uniunii Europene după un lung și dureros proces de tranziție. Și acum roadele acestei alegeri se văd: a crescut nivelul de prosperitate a românilor, țara nu s-a aflat niciodată în istoria ei mai apărată și mai sigură în ce privește securitatea națională.

În Republica Moldova există, la fel, o majoritate a cetățenilor care își dorește o viață liberă și prosperă ca în țările europene. Vocea lor trebuie să se facă auzită. Să arătăm că Moldova nu e a penalilor fugari care continuă să tembelizeze și să corupă cetățenii naivi și săraci, să arătăm că Moldova e țara unor oameni responsabili, conștienți de valorile lor și de marea șansă pe care ne-o oferă istoria, pe fundalul tragic al agresiunii rusești din Ucraina.

Ca for cultural care s-a aflat la temelia renașterii naționale de la începutul anilor ’90 și care pledează pentru apărarea identității românești, pentru dezvoltarea spiritualității și afirmarea vocației europene a Republicii Moldova, Uniunea Scriitorilor cheamă cetățenii să vină în număr mare, pe 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru a demonstra voința și decizia noastră de a o rupe definitiv de trecutul de sărăcie, represiune și umilință în care ne-au ținut regimul sovietic de ocupație și mafiile pro-moscovite care au guvernat acest stat în ultimii 30 de ani.

Vom fi în piața Marii Adunări Naționale și vom vorbi și în numele înaintașilor noștri, a sutelor de mii de basarabeni asasinați prin foamete organizată și deportări de către regimul stalinist, vom vorbi în numele intelectualilor persecutați pentru voința lor de a fi români, de a sluji cultura națională. Să le facem dreptate, să răscumpărăm suferința lor prin mobilizarea noastră civică. Să facem alegerea care va schimba destinul Republicii Moldova, o dată pentru totdeauna.

Vom fi pe 21 mai la Adunarea Națională a Cetățenilor, pentru a spune NU Rusiei agresoare, NU Rusiei teroriste, și pentru a spune DA României, DA Uniunii Europene, DA Lumii libere!