Fondată in 1920

Zilele Literaturii din Azerbaidjan în Republica Moldova

None

Astfel, pentru câteva zile, cunoscuții scriitori azeri Anar, Salim Babullaoglu, Rauf Aslanov, Ajdar Ol, însoțiți de Fikret Babayev, reprezentant al Ministerului Culturii din Azerbaidjan, au participat la întâlniri cu doamna Monica Babuc, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, au semnat un parteneriat cu Academia de Științe a Republicii Moldova, au participat la lansări de carte, au purtat discuții cu publicul, au vizitat capitala și atracțiile turistice și culturale ale țării noastre.

Evenimentele au debutat pe data de 2 noiembrie cu depuneri de flori la busturile marilor poeți Nizami Ganjavi și Mihai Eminescu, precum și al unuia dintre cei mai importanți oameni de cultură – Dimitrie Cantemir și la monumentul „Șușa”, dedicat memoriei ostașilor azeri, din Parcul Eternitatea. A urmat vizita la Academia de Științe a Republicii Moldova, unde au participat numeroși scriitori și academicieni. După luări de cuvânt, s-a semnat acordul de colaborare dintre Academia de Științe a Moldovei și Uniunea Scriitorilor din Azerbaidjan. Un moment aparte al acestei întâlniri l-a constituit conferirea Medaliei „Dimitrie Cantemir”, cea mai înaltă distincție a AȘM, cunoscutului scriitor Anar de către Președintele Gheorghe Duca, precum și înmânarea carnetului de membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan Președintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

Partea a doua a zilei a fost marcată de întâlnirile literare ce s-au desfășurat în sala „Alexe Rău” a Bibliotecii Naționale. În prezența a peste o sută de persoane, scriitori și cititori, a avut loc lansarea volumelor: Timpul fricii noastre de Cinghiz Abdullaev (traducere de Igor Volnițchi); antologia de proză scurtă azeră în limba română Scrisoare pentru tata (printre traducătorii prezenți îi menționăm pe Claudia Partole și Anatol Moraru); Maimuța comandantului de campanie de Ajdar Ol (traducere de Nicolae Spătaru și prezentare de Vitalie Răileanu); Capul de Elçin (traducere de Alexandru Vakulovski) și al numărului revistei Dünya adabiyyati (Literatura universală) dedicat literaturii din R. Moldova. Arcadie Suceveanu, Președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a moderat discuțiile ce au durat peste două ore, timp în care traducătorii s-au expus asupra cărților. Lansarea cărților a fost urmată de prezentarea CD-ului Dimitrie Cantemir – primul autor de muzică turcă modernă, prilej cu care au luat cuvântul Acad. Gheorghe Mustea, dirijorul orchestrei Companiei „Teleradio-Moldova”, și Dr. Vugar Novruzov, Președintele Congresului Azerilor din Moldova .

A doua zi, pe data de 3 noiembrie, într-o atmosferă festivă, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, a avut loc lansarea romanului Berbecul alb, berbecul negru, semnat de celebrul romancier azer Anar (traducere de Igor Volnițchi). Întâlnirea a fost moderată de Arcadie Suceveanu, în prezența autorului. Au luat cuvântul Igor Volnițchi, Maria Pilchin, Maria Șleahtițchi, Vladimir Beșleagă și Dumitru Crudu. În cadrul acestui eveniment a ținut un discurs și Vugar Novruzov, Președintele Congresului Azerilor din Moldova, participant și organizator activ al Zilelor Literaturii din Azerbaidjan în Republica Moldova.

În data de 4 noiembrie, delegația scriitorilor azeri s-a întâlnit la Comrat cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, dar și cu publicul cititor, având prilejul să asiste la evenimente organizate de vorbitorii de limbă turcă din țara noastră. În aceeași zi a avut loc și vizita în satul găgăuz Avdarama, unde scriitorii i-au întâlnit pe localnici și au vizitat Complexul memorial consacrat victimelor represaliilor comuniste, precum și Muzeul de istorie al acestui sat.

Zilele Literaturii din Azerbaidjan în Republica Moldova s-au încheiat în data de 5 noiembrie, după o serie de întâlniri de excepție, pline de literatură și dialoguri prietenești.

Secretariatul Uniunii Scriitorilor din Moldova