Pe 17 iunie 2022, s-a desfășurat Gala Premiilor Literare (ediția a XIII-a) a Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM), un eveniment important atât pentru breasla scriitorilor, cât și pentru întreaga viață culturală din Republica Moldova.
La Gala Premiilor Literare din acest an au participat înalți oaspeți ai evenimentului – Miniștrii Culturii de pe ambele maluri ale Prutului, Sergiu Prodan și Lucian Romașcanu, Primarul General al Municipiului Chișinău Ion Ceban, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai uniunilor de creație, actori, bibliotecari, editori. Evenimentul a fost moderat de Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, și Ivan Pilchin, vicepreședintele USM.
În debutul Galei, Teo Chiriac a mulțumit partenerii de organizare a evenimentului și a felicitat laureații premiilor oferite în acest an, subliniind importanța comunicării culturale prin intermediul scrisului artistic.
Ministrul Sergiu Prodan i-a felicitat pe laureații și a menționat că este în curs procesul de modificare a Legii cu privire la activitatea editorială și că ministerul urmează să revadă mecanismul de finanțare a uniunilor de creație.
Și Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii din România, a adresat un mesaj de susținere Uniunii Scriitorilor și autorilor prezenți în sală, menționând că abia așteaptă ziua când se va veni cu noutăți și discuții alese la următoarea ediție a Festivalului de carte românească la Chișinău, Bookfest 2022.
Primarul General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, a afirmat: „Este onoarea Primăriei Municipiului Chișinău să participe în cadrul acestui frumos eveniment prin premierea celor mai notorii oameni ai literelor. În cadrul Galei Premiilor Literare din acest an am înmânat din partea Primăriei Chișinău, 5 diplome și premii pentru 5 autori/coordonatori/editori/pictori graficieni, care au scris în 2021 cărți importante. Ne vom alătura mereu la proiectele frumoase. Doar în acest an am triplat bugetul pentru domeniul cultural”. Laureații Premiilor din partea Primăriei Chișinău au devenit scriitorii: Silvia Caloianu, Eugenia Bulat, Vitalie Răileanu, Nicolae Spătaru, grupul de lucru al monografiei ,,Chișinăul de altădată” (autori: Andrei Eșanu și Valentina Eșanu; coordonatori: Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu).
În cadrul Galei Premiilor Literare din acest an au fost acordate următoare premii:
I. PREMIILEACORDATE DE CONSILIUL UNIUNII SCRIITORILOR
Premiul OPERA OMNIA – Arcadie Suceveanu
Premiul de Excelență – Ion Anton
Premiul „Relații Culturale” – Sergiu Pavlicenco
II. PREMIILE ACORDATE DE JURIU
Cartea de Poezie
Maria Pilchin, „Tu ești rusul cel bun”, Prut, Chișinău
Cartea de Proză(ex aequo)
Val Butnaru, „Hipnotic”, ARC, Chișinău
Alexandru Vakulovski, „Urmuz. Cei dintâi trăsniți”, Polirom, Iași
Cartea de critică, eseu, istorie literară și valorificare amoștenirii literare
Mircea V. Ciobanu,„Un tărâm al literarului”, ARC, Chișinău
Cartea pentru copii și tineret(ex aequo)
Ionela Hadârcă, „Uhu: Ghid de reeducare a părinților”, Prut, Chișinău
Claudia Partole, „Fraierul”, Lumina, Chișinău
Cartea de traduceri
Leo Butnaru,„Clavecine și vecinătăți: din poezia lumii”, Panfilius, Iași
Cartea de debut(ex aequo)
Nadejda Ivanov, „Vladimir Beșleagă, sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine”, Știința, Chișinău
Victoria Kirilov, „Memoria în cerneală”, Lumina, Chișinău
Cartea de publicistică
Dumitru Apetri, „Pedagogii – grădinari ai ființelor umane”, Lumina, Chișinău
Cartea Jurnal și memorii
Eugen Doga, „Viața mea așa cum a fost să fie”, Cartier, Chișinău
În anul 2022, Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost format din Alexandru Burlacu (președinte), Ion Anton, Ana Bantoș, Oxana Gherman (secretar), Moni Stănilă, Arcadie Suceveanu și Lucia Țurcanu.
Componenta muzicală a Galei a fost asigurată de către formația „Elite Quartet”.
Ediția din acest an a Galei a fost organizată de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și al Direcției Cultură a Municipiului Chișinău, în parteneriat cu Compania „Teleradio-Moldova”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău și „Revista literară”.