Fondată in 1920

DECLARAȚIE, DEMERS

11 februarie 2020

D E C L A R A Ț I A

UNIUNII SCRIITORILOR DIN MOLDOVA

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova condamnă acțiunile și declarațiile președintelui Igor Dodon, care transformă doctrina partidului socialist în ideologie și program de stat, în încercarea de a șterge identitatea românească a cetățenilor Republicii Moldova. Aceasta contravine Constituției.

Ne referim în special la intențiile de redenumire a limbii române și la eliminarea disciplinei Istoria românilor din instituțiile de învățământ, precum și la favorizarea culturii ruse în detrimentul celei naționale. O dovadă în acest sens este distribuirea disproporționată a bugetului public prin alocarea unui buget de trei ori mai mare pentru Muzeul „Pușkin”, față de cel alocat Muzeului Național al Literaturii „Mihail Kogălniceanu”, un muzeu responsabil de identitatea și continuitatea noastră culturală, aflat într-o situație dificilă.

Limba unui popor e un fapt științific, care nu poate fi combătut de ideologii de partid. Nu întâmplător Statele Unite ale Americii, una din marile puteri ale lumii, nu a avut orgoliul (sau agenda politică) de a-și redenumi limba „americană” (în ciuda unor diferențe mai mari decât cele dintre graiul muntenesc și cel moldovenesc), ci au respectat evidența și identitatea de necombătut ale limbii engleze. Amintim aici și de Austria și Germania, două state diferite, care își denumesc limba de stat limbă germană, fără ca Austria să se considere defavorizată și fără să încerce să apeleze la alte argumente, în afara celor științifice.

O astfel de discuție, după mai bine de trei decenii de la revenirea la limba română și alfabetul latin, decizii incluse în Declarația de Independență și confirmate de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, e provocatoare, destabilizatoare și neconstituțională.

Dacă se va ajunge la o tentativă de modificare a programelor școlare, vom lupta pe toate căile mediatice și publice pentru apărarea unei evidențe care ne permite să evoluăm cultural: limba română. De asemenea, este inacceptabilă transformarea Republicii Moldova într-o gubernie a Federației Ruse, preluându-se cu docilitate campaniile propagandistice, psihoza militaristă legate de aniversarea a 75-a de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Adevărul trebuie pronunțat întreg: victoria asupra fascismului și nazismului s-a transformat pentru cetățenii Republicii Moldova în ocupație și instaurarea unui regim totalitar, inuman, care a nimicit și a nenorocit, prin teroare NKVD-stă, foamete organizată, deportări, milioane de oameni.

Este imoral, un gest de impietate față de aceste victime, să celebrezi încheierea războiului ca „zi a victoriei”, alocând sume exagerate pentru manifestări festive, pentru reconstituirea unor muzee sovietice (cum ar fi „Muzeul blocadei Leningradului”), în condițiile în care se anunță intenția de desființare a Muzeului Ocupației Sovietice. Cheltuirea banilor din bugetul public în scopuri ideologice și propagandistice proimperiale, pro-rusești, fără a ține cont că marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova nu are asigurat minimul de existență, trădează adevărata față a actualei puteri: reprezentarea intereselor Federației Ruse, nu ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

.

.

Domnului Ion Ceban

Primar General al Municipiului Chișinău

Consiliului Municipal Chișinău

D E M E R S

Având în vedere intenția primarului general, domnul Ion Ceban, și a fracțiunii PSRM din CMC de a redenumi strada „Octavian Goga” în strada „Alexandr Suvorov”, Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova își exprimă dezacordul, considerând această atitudine o instigare a oamenilor de cultură și o acțiune îndreptată împotriva valorilor naționale.

În speranța că nu doriți agitarea societății civile și că veți ține cont de doleanțele noastre, înainte ca lucrurile să escaladeze, dorim să subliniem următoarele aspecte:

Redenumirea unei străzi prin înlocuirea unei personalități culturale cu una militară, de naționalitate străină, care a cucerit cetăți locuite de nativii acestor meleaguri este o provocare serioasă a tuturor oamenilor de cultură, și nu numai, din Republica Moldova.

Ar trebui să țineți cont că Uniunea Scriitorilor din Moldova nu a înaintat demersuri de redenumire a străzii Pușkin sau ale altor străzi ce poartă numele unor personalități din cultura rusă.

Strada „Octavian Goga” și-a primit denumirea din apreciere pentru opera poetică a autorului, el rămânând unul din marii poeți de limbă română ai tuturor timpurilor, pedagog și îndrumător prin acuratețea ideilor, un exemplu de urmat pentru scriitorii din zilele noastre, prin cuvintele: „Scriitorul trebuie să fie un luptător, un deschizător de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte.”

Redenumirea străzii „Octavian Goga” va fi considerată un afront direct adus culturii de limbă română din Republica Moldova, care nu va rămâne fără urmări în plan civic.

În ciuda declarațiilor date de Dvs. conform cărora vă veți ocupa de bunul mers administrativ al orașului Chișinău, acțiuni de tipul celei de mai sus sugerează o gravă abatere de la treburile bunei administrări a Primăriei Generale și îndreptarea acestor activități într-o zonă sensibilă de instigare la proteste publice.

Nu în ultimul rând, vă atragem atenția că astfel de inițiative vor submina relațiile de colaborare între primăriile municipiului Chișinău și municipiului București.

Lista motivațiilor noastre ar putea continua la nesfârșit, dar considerăm că atingerea unor aspecte esențiale e suficientă pentru a ne face înțeleși, în cazul în care veți da dovadă de bunăcuviință și sinceritate.

Nu în ultimul rând, am vrea să vă atragem atenția că, așa cum s-a întâmplat și în trecut, din Comisia pentru reglementarea urbonimicilor din Chișinău ar fi necesar să facă parte și reprezentanți ai Uniunilor de Creație din Republica Moldova și ai Academiei de Științe a Moldovei. Fără o consultanță profesionistă, capabilă să susțină prin dovezi și argumente notorietatea și notabilitatea unor personalități, demne să reprezinte o stradă din orașul nostru, toată această muncă de numire și redenumire a străzilor va duce la un proces amatoricesc și inutil, care va rezista doar atât cât Primăria Generală va fi reprezentată, în toate structurile sale, de aceiași oameni care o reprezintă și astăzi. Pentru durabilitatea proceselor și deciziilor din timpul mandatului Dvs. aveți nevoie de sprijin profesionist din partea unor persoane abilitate.

Înaintăm acest demers în speranța că veți analiza cu obiectivitate și bună credință argumentele de mai sus și că veți evita conflictele inutile din presă și societate.

Membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova: Arcadie Suceveanu, Teo Chiriac, Leo Butnaru, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Vladimir Beșleagă, Val Butnaru, Ion Anton, Mihai Ștefan Poiată, Aliona Grati, Grigore Chiper, Dumitru Crudu, Nicolae Rusu, Nicolae Negru, Vitalie Ciobanu.

Chișinău, 7 februarie 2020