Uniunile de creație din Republica Moldova condamnă acțiunile iresponsabile, iraționale și perfide ale președintelui în funcție Igor Dodon, care, suferind o înfrângere zdrobitoare în recentele alegeri, urmărind scopuri răzbunătoare, încearcă să destabilizeze și să divizeze din nou societatea pe criterii etno-lingvistice. Inițiativa sa de a conferi limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică urmărește anularea de facto a statutului respectiv acordat limbii române, și riscă să compromită fragilul echilibru lingvistic de până acum. În cazul în care reprezentanții minorităților etnice nu vor mai simți necesitatea și nu vor mai avea obligația să însușească limba oficială a statului Republica Moldova, pentru a accede în funcții publice, toate chemările la consolidarea „statalității” vor rămâne vorbe goale.
Pentru a se salva electoral pe sine și partidul său, președintele în funcție Igor Dodon vrea să dea foc la casă, să ridice cetățenii Republicii Moldova pe baricade. Era democratic și firesc ca, înainte de a lua asemenea decizii, să consulte și minoritățile etnice, dar și majoritatea vorbitoare de română. În loc să se contribuie, așa cum prevede și Constituția, la renașterea culturilor și limbilor etniilor conlocuitoare, se preferă rusificarea acestora, în interesul Rusiei și în detrimentul statului moldav. Modul expeditiv, obedient, netransparent, în care legea privind statutul limbii ruse (ca și alte legi destabilizatoare, anticonstituționale, trădătoare) a fost adoptată în prima lectură demonstrează că actuala componență a Legislativului nu reprezintă interesele cetățenilor, ci interese mafiote, străine, și trebuie să plece. Dizolvarea actualului Parlament a devenit o necesitate imperativă.
Dacă președintele în funcție Igor Dodon și tovarășii săi nu vor renunța la inițiativa lor provocatoare, noi, reprezentanții uniunilor de creație, ne rezervăm dreptul ca, după mai bine de trei decenii de la oficializarea limbii române și revenirea la alfabetul latin, să ieșim din nou în apărarea ei.
Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova
Chișinău, 6 decembrie 2020
Semnatari:
Uniunea Scriitorilor din Moldova
Centrul PEN din Republica Moldova
Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România
Uniunea Jurnaliștilor din Moldova
Uniunea Teatrală din Moldova
Uniune Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova
Uniunea Muzicienilor din Moldova
Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova
Uniunea Cineaştilor din Moldova