Un centenar de la publicarea Limbii noastre

Pe 21 iunie 2017, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, ce l-au avut alături și pe Prea Sfințitul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Antonie de Orhei, din partea Mitropoliei Basarabiei, au celebrat 100 de ani de la publicarea imnului de stat, poemul Limba noastră a poetului și preotului, drag nouă tuturor, AlexieMateevici.

Dimineața a început cu participarea Președintelui Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a poetul Ion Găină, directorul Casei Memoriale „Alexie Mateevici” din Zaim, și a lui Vasile Malanețchi, directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” la emisiunea „Bună dimineața” a postului național de televiziune, Moldova 1, și a continuat cu depunerea de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din centrul Chișinăului. Evenimentul a fost urmat de recitaluri și luări de cuvânt.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a moderat întâlnirea care a fost deschisă de Prea Sfințitul Antonie. Despre câte se fac și câte s-ar putea face a vorbit poetul Ion Găină, directorul Casei Memoriale „Alexie Mateevici” din Zaim. Au recitat Eugenia Bulat, Iulian Filip, Moni Stănilă, Gheorghe Colțun și alți scriitori. De asemenea a fost prezent un grup de copii de la Biblioteca „Alba Iulia”, care au încântat publicul cu versuri dedicate limbii române.

De pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, scriitorii s-au dus la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, unde a avut loc o expoziție de carte, manuscrise și fotografii,  prezentată pe larg de directorul muzeului Vasile Malanețchi.

Au mai luat cuvântul Ion Ciocanu, Vladimir Beșleagă, Lucreția Bârlădeanu, dar și alți scriitori, care și-au exprimat admirația față de talentul și caracterul poetului și preotului Alexie Mateevici.

 

Anunţuri

Joi, 15 iunie, de la ora 10.00, va avea loc comemorarea poetului Mihai Eminescu. Depunerea de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor va fi urmată de un moment omagial. În aceeași zi, de la ora 15.00, în Sala cu Oglinzi a Uniunii Scriitorilor va avea loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova, ediția 2017. [...]

Evenimente

22.06.2017

Un centenar de la publicarea Limbii noastre

Pe 21 iunie 2017, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, ce l-au avut alături și pe Prea Sfințitul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Antonie de Orhei, din partea Mitropoliei Basarabiei, au celebrat 100 de ani de la publicarea imnului de stat, poemul Limba noastră a poetului și preotului, drag nouă [...]