Serată de comemorare: Serafim Belicov, 70 de ani de la naştere

Uniunea Scriitorilor și Muzeul Literaturii Mihail Kogălniceanu au marcat 70 de ani de la nașterea scriitorului Serafim Belicov. În deschidere președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, și-a exprimat regretul că prietenul și colegul Serafim Belicov nu mai e printre noi în acest moment aniversar. Totuși, a menționat Domnia Sa, poetul a avut timp să își creeze un destin literar. Apoi a subliniat trăsăturile valorice ale cărților semnate de regretatul scriitor, a omagiat activitatea sa publicistică.”Oricum s-ar schimba realitatea literară, orice direcție ar cunoaște poezia, (…) orice antologie viitoare de poezie va reține și poezii semnate de Serafim Belicov.”

Mihail Cimpoi a vorbit despre cele două registre: muzicalitatea poeziei și portretele caustice din publicistica sa. Un autor de o sensibilitate deosebită, cu un limbaj complex, presărat de neologisme din diferite domenii, a conchis crticul.

Ion Ciocanu a vorbit despre modestia lui Serafim Belicov. Dar a reiterat critica necruțătoare din articolele sale.

Traian Vasilcău a subliniat tristețea acestei zile, ce ar fi trebuit să fie una de sărbătoare dacă timpul i-ar fi îngăduit poetului să mai rămână printre noi, rostind în încheiere versuri semnate de Belicov.

Liviu Belâi s-a declarat profund întristat că lui Serfim nu i-a ajuns timp pentru a fi apreciat la justa lui valoare. Era cu adevărat un serafim, a încheiat vorbitorul.

Vladimir Beșleagă: “Mi-e dor de Serafim, plecarea lui a fost cu cât de neașteptată, cu atât mai dureroasă. În lume poezia nu mai e ce a fost odată, dar pentru noi rămâne încă o expresie a sufletului”.

Victor Prohin a amintit că Serafim Belicov avea o calitate deosebită de a descoperi umanitatea din fiecare. Pentru el poezia a fost ca un copil. Nu împărțea scriitorii după generații, comunica cu toți.

Valeria Dascăl a depănat amintiri din vremea studenției, subliniind întâlnirea decisivă dintre ea și tânăra familie Belicov.

Evenimentul s-a apropiat de final prin intervenția prozatorului Nicolae Rusu, care a spus că vrea să îl readucă printre noi pe pe Serafim Belicov și a citit un poem  din carnetul meu cu poeme preferate, pe care îl poartă cu el.

Claudia Partole și-a exprimat regretul că nu a reușit să își ia rămas bun de la colegul său.

Au mai luat cuvântul și alți scriitori, prieteni și cunoscuți ai omagiatului.

În încheiere, Arcadie Suceveanu i-a acordat cuvântul Raisei Belicov, soția regretatului poet, care a mulțumit celor prezenți.

Anunţuri

Joi, 15 iunie, de la ora 10.00, va avea loc comemorarea poetului Mihai Eminescu. Depunerea de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor va fi urmată de un moment omagial. În aceeași zi, de la ora 15.00, în Sala cu Oglinzi a Uniunii Scriitorilor va avea loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova, ediția 2017. [...]

Evenimente

22.06.2017

Un centenar de la publicarea Limbii noastre

Pe 21 iunie 2017, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, ce l-au avut alături și pe Prea Sfințitul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Antonie de Orhei, din partea Mitropoliei Basarabiei, au celebrat 100 de ani de la publicarea imnului de stat, poemul Limba noastră a poetului și preotului, drag nouă [...]