Anul literar 2016

La Chișinău, pe 24 februarie, Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat un eveniment dedicat cărților publicate de autorii basarabeni în 2016. Pentru că au fost foarte multe cărți, discuțiile s-au axat mai mult pe volumele de ficțiune și critică literară, cele de memorii și publicistică fiind doar amintite.

În deschidere, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a prezentat foarte pe scurt antologiile cu autori basarabeni traduse în diferite limbi de circulație, precum și cele ale autorilor străini publicate în R. Moldova.

După prezentarea antologiilor, poeta basarabeană stabilită la București, Aura Christi, avut un recital poetic. Poeta a citit din cel mai recent volum al său, Geniul inimii, apărut în 2017, la editura Contemporanul. Conducerea Uniunii Scriitorilor a profitat de întâlnire pentru a o felicita cu ocazia aniversării (nu foarte îndepărtate).

Maria Șleahtițchi a prezentat, imediat după recital, cărțile de proză. Pornind de la volumele de proză scurtă, continuând cu romanele și atingând în final tema autorilor promovați prin bloguri. Scriitoarea a susținut dreptul lor de a fi încadrați în rândurile literaturii oficiale, subliniind vânzările record ale acestora. Inserția din final, asupra autorilor de blog, a lăsat loc de discuții, așa cum și-a și dorit Domnia Sa.

Nina Corcinschi a făcut rezumat al anului poetic. Tânăra critică literară a ținut să sublinieze care sunt, în opinia ei, cărțile anului 2016: Sufletul meu de până la Bing-Bang de Teo Chiriac (Editura Arc) și Să fi fost totul o mare păcăleală? de Iulian Fruntașu (Editura Cartier).

Critica literară a fost prezentată de Aliona Grati, care se întreba – pe drept cuvânt – dacă are cu adevărat critica un cititor fidel, iar Diana Vrabie a vorbit despre literatura pentru copii, accentuând câștigul acestui domeniu prin câteva nume importante din literatură care și-au întors scrisul și spre cei mici.

Deși nu au fost analizate toate cărțile anului 2016, orele au trecut, însă doar după – spunem noi – un bilanț reușit, o expoziție (aproape) completă de carte, capabilă să suplinească lipsa unor volume din discursul oficial și un recital poetic așteptat de oaspeții evenimentului.

Evenimente

04.04.2017

Serată de comemorare: Serafim Belicov, 70 de ani de la naştere

Uniunea Scriitorilor și Muzeul Literaturii Mihail Kogălniceanu au marcat 70 de ani de la nașterea scriitorului Serafim Belicov. În deschidere președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, și-a exprimat regretul că prietenul și colegul Serafim Belicov nu mai e printre noi în acest moment aniversar. Totuși, a menționat Domnia Sa, poetul a avut timp să își creeze [...]