Rezoluția Adunării Generale a Uniunii Scriitorilor despre situația social-politică și criza morală din Republica Moldova

Reunită în Adunarea sa Generală din 7 octombrie 2016, Uniunea Scriitorilor din Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la degradarea stării de lucruri din țară. Campania electorală, care oficial a început pe 1 octombrie 2016, se desfășoară pe fundalul unei crize politice, economice și sociale fără precedent. Furtul miliardului de dolari din bănci, transferarea acestei fraude în datorie publică, plasează pe umerii populației o povară fiscală insuportabilă, și asta după ce veniturile cetățenilor au scăzut dramatic în ultimii ani. Actuala guvernare nu întreprinde eforturi convingătoare pentru o anchetă onestă și obiectivă a acestui jaf monstruos, actul de justiție este unul mimat, selectiv.

Sărăcia tot mai copleșitoare, exodul populației, blocarea finanțării externe și incapacitatea puterii de a atrage și proteja investiții străine în economia națională, corupția politică, nepotismul, ineficiența instituțiilor publice ș.a.m.d. au condus la faptul că în societate s-a instaurat o stare de confuzie, pasivitate și abandon. Suntem într-o profundă criză morală. Pe acest fundal există pericolul ca forțe politice revanșarde, care vor să întoarcă Moldova de pe drumul european, să-și adjudece funcția de șef al statului în alegerile din 30 octombrie.

Uniunea Scriitorilor este îngrijorată de atacurile asupra valorilor identitare românești, atacuri care s-au întețit în ultimul timp. Misiunea partidelor pro-Est este facilitată de actuala guvernare care a compromis parcursul european, deși l-a invocat mereu demagogic pentru a câștiga puncte electorale.

Uniunea Scriitorilor, conștientă de rolul său de formator și promotor al conștiinței naționale, îndeamnă societatea, partidele politice la o atitudine responsabilă în aceste alegeri, care să mențină speranța europeană pe agenda publică.

Facem apel la forțele politice din opoziția proeuropeană să își respecte angajamentul susținerii unui candidat comun la prezidențiale. Un președinte al tuturor cetățenilor, care să fie în afara oricăror suspiciuni de corupție și apartenență la anumite cercuri de interese, va impulsiona instaurarea unui autentic stat de drept, va contribui la schimbarea clasei politice, va lansa  procesul de reformare a Republicii Moldova în toate domeniile.

 

7 octombrie 2016,

Chișinău

 

 

Evenimente

04.04.2017

Serată de comemorare: Serafim Belicov, 70 de ani de la naştere

Uniunea Scriitorilor și Muzeul Literaturii Mihail Kogălniceanu au marcat 70 de ani de la nașterea scriitorului Serafim Belicov. În deschidere președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, și-a exprimat regretul că prietenul și colegul Serafim Belicov nu mai e printre noi în acest moment aniversar. Totuși, a menționat Domnia Sa, poetul a avut timp să își creeze [...]