A P E L

 

Republica Moldova se află la răscrucea istoriei sale. În mai puţin de o lună, la Vilnius, se va decide dacă vom adera la Uniunea Europeană sau Republica Moldova va rămâne captivă în spaţiul  estic pentru o perioadă indefinită.

Salutăm faptul că partidele de orientare naţională şi democratică au înţeles, în cele din urmă, care sunt priorităţile statului Republica Moldova şi-şi consolidează eforturile, revenind la angajamentele comune privind integrarea europeană, care în acest moment depinde direct de semnarea acordurilor de la Vilnius.

În acest context, consolidarea societăţii civile este de o importanţă vitală. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să demonstreze că sunt susţinători fideli ai valorilor europene, că sunt pregătiţi să le adopte pentru a putea trăi într-un stat liber, democratic şi prosper.

Guvernarea pro-europeană are nevoie ca niciodată de sprijinul ferm al majorităţii electoratului, pe care îl îndemnăm să pună interesul naţional mai presus de viziunile şi divergenţele  politice.

Uniunea Scriitorilor din Moldova – for cultural naţional, care a pledat întotdeauna pentru afirmarea valorilor democratice şi ale statului de drept – cheamă partidele din opoziţie să dea dovadă de reţinere şi responsabilitate, să nu transforme opţiunile politice şi de partid într-o piedică a parcursului nostru european, să nu sacrifice pe altarul luptelor politice viitorul generaţiilor de azi şi de mâine.

Facem apel către membrii Uniunilor de creaţie, către intelectuali, cadre didactice, cercetători, profesori şi studenţi, către toţi cetăţenii Republicii Moldova să apărăm democraţia şi obiectivul naţional de integrare europeană, să dăm curs Apelului la unitatea forţelor pro-europene din Republica Moldova lansat de reprezentanţii PLDM, PD şi ai Fracţiunii Liberal Reformatoare şi să ieşim la manifestaţia publică din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău în data de 3 noiembrie 2013.

Istoria ne oferă o şansă sigură de a ne conecta la civilizaţia europeană. Să ne unim toate forţele şi energiile spirituale pentru a o valorifica.

 

 

 

 Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova

 

Chişinău, 28 octombrie 2013

Evenimente

04.04.2017

Serată de comemorare: Serafim Belicov, 70 de ani de la naştere

Uniunea Scriitorilor și Muzeul Literaturii Mihail Kogălniceanu au marcat 70 de ani de la nașterea scriitorului Serafim Belicov. În deschidere președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, și-a exprimat regretul că prietenul și colegul Serafim Belicov nu mai e printre noi în acest moment aniversar. Totuși, a menționat Domnia Sa, poetul a avut timp să își creeze [...]